Slika je simbolična.
Pia Seidl
Sre, 16.8.2023 10:00
Višina padavin je bila julija na državni ravni močno nad dolgoletnim povprečjem.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje naj bi po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih bil mesec julij na državni ravni nadpovprečno topel, zelo namočen in povprečno osončen.

Višina padavin julija na državni ravni močno nad dolgoletnim povprečjem

Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal eno stopinjo Celzija, kar umešča julij 2023 na približno 11. mesto najtoplejših julijev od leta 1950. 

Višina padavin je bila julija na državni ravni močno nad dolgoletnim povprečjem, kazalnik višine padavin je znašal 185 odstotkov, kar letošnji julij od leta 1950 uvršča na četrto mesto najbolj namočenih.

Trajanje sončnega obsevanja je bilo julija kljub obilnim padavin zelo blizu dolgoletnemu povprečju, kazalnik je na državni ravni znašal 101 odstotek.

Po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin letošnji julij izrazito odstopa od vseh julijev v 74-letnem obdobju.

Nadpovprečno topel mesec julij

Kljub izjemno veliki količini padavin je bilo nadpovprečno toplo, kar je v nasprotju s statistično povezanostjo temperature in padavin julija.

Običajno so suhi juliji topli in deževni hladni, saj so deževni dnevi poleti praviloma hladnejši od suhih, namočena tla (in zrak nad njimi) pa se zaradi izhlapevanja ob sončnem vremenu manj ogrejejo kot suha tla.

Starejše novice