Foto: Bobo
STA
Pon, 26.9.2022 15:35
Ministrstvo zaostrene razmere pripisuje zastarelemu zakonu.

Ministrstvo za kulturo podpira stavko koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenije, so na ministrstvo zapisali v sporočilu za javnost. Stavkajoče podpirajo predvsem v zahtevah za krepitev uredniške, novinarske in institucionalne avtonomije ter pozivajo vodstvo Radiotelevizije Slovenije, naj jim pri tem prisluhne.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da Evropska komisija predlaga sprejem akta o medijski svobodi, s katerim poskušajo v prihodnje preprečiti zaostrovanje razmer, kakršnemu je bila lani izpostavljena Slovenska tiskovna agencija in jim je letos izpostavljena Radiotelevizija Slovenije.

Komisija poskuša z aktom zaščititi pluralizem in neodvisnost medijev v Evropski uniji, so dodali.

Kot nič kaj spodbudno ministrstvo izpostavlja tudi poročilo Evropskega parlamenta o stanju na področju temeljnih pravic za obdobje 2020-2021. Parlament je glede Slovenije izrazil zaskrbljenost zaradi razmer na področju svobode medijev.

Ministrstvo zaostrene razmere na Radiotelevizije Slovenije pripisuje zastarelemu in problematičnemu zakonu, ki vsakokratni vladajoči politiki omogoča neposredno imenovanje vodstva Radiotelevizije Slovenije in s tem poseganje v njene kadrovske in vsebinske odločitve.

Zato so na ministrstvu v zakonodajni postopek že vložili novelo zakona o Radioteleviziji Slovenije, njegova uveljavitev pa je zamaknjena zaradi vložene pobude za referendum.

Ministrstvo: Sprememba zakona je nujna

Kljub temu na ministrstvu menijo, da je sprememba zakona nujno potrebna, da bo lahko Radiotelevizija Slovenije nemoteno opravljala svoje osnovno poslanstvo. To je zagotavljanje kakovostnih informativnih, izobraževalnih in razvedrilnih vsebin, so našteli.

Vodstvo Radiotelevizije Slovenije so zato pozvali, naj prisluhne zahtevam stavkajočih po večji uredniški, novinarski in institucionalni avtonomiji.

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenije je sicer za danes napovedala zaostreno celodnevno opozorilno stavko.

Starejše novice