Foto: Bobo
zalastritof
Pon, 4.10.2021 15:51
Na fakultete pod okriljem Univerze v Ljubljani se je za letošnje študijsko leto vpisalo 2600 tujih študentk in študentov.

Uradni podatki o številu vpisanih tujih študentov na fakultete, ki sodijo pod Univerzo v Ljubljani, bodo znani konec oktobra, saj vpisu sledi še rok za pritožbe. Do konca septembra se je vpisalo 2600 tujih študentk in študentov, so za Ljubljanainfo sporočili z Univerze v Ljubljani.

»V prvem semestru pričakujemo 982 tujih študentk in študentov prek programa Erasmus+, poleg tega pa še 67 tujih študentk in študentov prek drugih programov in sporazumov,« so zapisali.

Tujci prihajajo predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije

Dejstvo, da največ vpisanih študentov prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, na ljubljanski univerzi pripisujejo zgodovinskim, kulturnim in sorodstvenim vezem. 

»Zanimanje za študij na Univerzi v Ljubljani narašča tudi zaradi ugleda univerze v mednarodnem prostoru, promocijskih aktivnosti in možnosti, ki jih ponuja tako domačim kot tujim študentkam in študentom,« so izpostavili.

Delež tujih študentov narašča

Podatki o številu tujih študentov, vpisanih na eno od fakultet pod okriljem Univerze v Ljubljani, kažejo, da delež tujih študentov narašča

Tako je bil recimo delež vpisanih tujih študentov glede na vse vpisane študente v študijskem letu 2017/2018 na vseh stopnjah 6,39 odstotka, v študijskem letu 2020/2021 pa je znašal 9 odstotkov.

 

Izpolnjevanje pogoja PCT

Na vprašanje o tem, ali bodo za študente ob prihodu v Slovenijo veljale kakšne posebne omejitve, so z Univerze v Ljubljani sporočili le, da morajo tuji študenti in študentke kot vsi ostali, ki vstopajo v državo, ob prihodu predložiti dokazilo, da izpolnjujejo enega od pogojev PCT.

Starejše novice