Ljubljanainfo
Sre, 13.9.2023 20:00
Letošnjega avgusta je japonski astronom odkril nov komet, kmalu ga bomo lahko opazovali že mi.

Letošnjega avgusta, natančneje 11. avgusta, je japonski amaterski astronom Hideu Nišimura na nebu odkril nov komet C/2023 P1, ki so ga nato poimenovali po njem. Tako se nov komet imenuje Nišimura, po astronomu, ki ga je prvi opazil. 

Astronomi so ugotovili, da ta komet za en svoj obhod okoli Sonca potrebuje 437 let, kar pomeni, da ga bomo naslednjič lahko gledali komaj leta 2460, kar pomeni, da je to naša prva in zadnja priložnost, da ga vidimo. 

Beseda komet sicer izhaja iz grške besede kometes, kar pomeni zvezda z lasmi ali zvezda repatica. Je majhno astronomsko telo.

Ta dotični komet ima zeleno glavo in prašnat rep, razteza pa se čez več stopinj široko vidno polje, razlaga Albin Gradišnik, amaterski ptujski astronom.

Kako ga prepoznamo? 

Novi komet je zdaj najbližje Zemlji in Soncu. Viden je na severovzhodnem delu neba v ozvezdju Leva malo pred sončnim vzhodom. 

Jutri zjutraj pa je odlična priložnost, da iz postelje vstanete zgodaj. Jutri zjutraj, torej 14. septembra, bo komet viden ob 6.15. Bil bo v bližini ozkega srpa Lune, blizu pa bo tudi Merkur

Malo stran bo videna jutranja najsvetlejša zvezda Danica, to je planet Venera. 

Svetloba, ki prihaja od kometa je šibka, pomeni, da je na skrajni meji vidnosti s prostim očesom. V nebo pa se nikar ne ozirajte z daljnogledom, saj bi bilo to lahko za vaše oči prenevarno zaradi vzhajanja Sonca, opozarja Gradišnik. 

Starejše novice