Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 13.9.2023 11:45
Od prejšnjega tedna so že izvedli nekaj razbremenilnih delavnic.

Zveza tabornikov Slovenije je bila v preteklem tednu obveščena o prijavi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb zoper člana vodstva enega izmed njihovih rodov.

Rodovi so v laičnem smislu društva. Hierarhija v njih je sledeča: starešina, načelnik, vodniki. So svoje pravne enote.

Vloga starešine v taborniškem rodu pa je nadzorovati delo vodnikov in delovanje rodu kot celote. Starešina taborniškega rodu je tudi edina pravno odgovora oseba društva in v primeru nepravilnosti prvi poklican na odgovornost.

Nemoteno delovanje

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, jih je dogodek pretresel – nemudoma so storili vse, da zaščitijo mlade, osebo pa so takoj odstranili iz vseh taborniških dejavnosti in nalog, tako na zvezni kot tudi območni ravni.

Osebo so o situaciji obvestili in se z njim pogovorili; vodstvo Zveze tabornikov Slovenije se je nato sestalo z vodstvom rodu in se dogovorilo za pomoč pri nadaljnjih korakih za nemoteno delovanje društva.

Obvestili so tudi člane rodu ter njihove starše in jim ponudili psihosocialno pomoč.

Od prejšnjega tedna so že izvedli nekaj razbremenilnih delavnic.

Zveza tabornikov Slovenije, ki šteje približno 7000 članov, se s čim takim sooča prvič, a bodo kljub temu začeli taborniško leto.

Napovedali so tudi dodatna izobraževanja za zaznavanje in preprečitev tovrstnih kaznivih dejanj.

O žrtvi in osumljencu niso razkrili ničesar – tudi tega ne, na območju katere policijske uprave naj bi se zgodilo omenjeno kaznivo dejanje.

Z Generalne policijske uprave so medtem sporočili, da policijska preiskava še poteka in da zbirajo obvestila še o morebitnih drugih kaznivih dejanjih in žrtvah.

»Zoper osumljeno osebo je bilo odrejeno pridržanje. Privedena je bila k preiskovalni sodnici pristojnega okrožnega sodišča, ki je za osumljeno osebo odredila pripor. Drugih podatkov o policijski preiskavi ni mogoče podati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka.«

Starejše novice