FOTO: Mediaspeed
Pia Seidl
Ned, 21.8.2022 08:40
Po družbenih medijih so zaokrožile objave o spolnem nadlegovanju in finančnih prevarah novomeškega kulturnika Dušana Josipa Smodeja.

Na družbenem omrežju Instagram je bil pred dnevi ustvarjen profil proti nasilju Dušana Smodeja.

Na profilu so objavljene različne zgodbe oseb, ki pišejo o zlorabah, omamljanju in spolnih napadih umetnika Dušana Smodeja, zastopnika društva za sodobno umetnost Fotopub.

Vulgarnost in namigovanja na spolnost

Ženske so anonimno delile vulgarne in provokativne besede, ki jim jih je povedal ali zapisal Smodej. Smodej naj po njihovih pričevanjih ne bi razumel besede 'ne' in naj bi bil pod vplivom alkohola in drugih drog zelo vsiljiv.

Ena izmed žrtev Smodeja trdi, da naj bi jo privezal na radiator in ji podtaknil drogo, nato pa jo posilil.

Objavljamo nekatere izmed izkušenj. 

»V tem času je storil več stvari, ki mu jih nisem dovolila in imam od njih na telesu še zdaj vidne brazgotine.«

»Meni se je nedavno nazaj vsiljeval na zabavah. Bil je izjemno tečen z dolivanjem pijače in siljenjem naj še pijem. Ker sem mu stokrat rekla 'NE' in mi ni nehal prinašati alkohola sem mu na eni točki rekla, da samo ja pomeni ja. Odgovoril je z 'pf', samo ja pomeni ja. Niko Kovač bomo zjebal. Bil je tudi zelo jasen in direkten v tem, da hoče seks.«

»Meni se je enkrat pohvalil, da je že druga bejba zaradi njega prestala splav. Potem mi je rekel, če je tista moja frendica samska, ker je lepo shujšala bi jo zdaj rad pofukal.«

»Dušan mu je odprl vrata in ob sebi držal 17-letnico in rekel frendu: tale dober fafa, a bi probu?«

Omenjen Instagram profil je aktiven že več kot deset dni, v tem času pa se je nabralo kar nekaj hudih obtožb ter domnev zoper Dušana Smodeja. Več jih lahko preberete tukaj.

Smodej je bil med drugim tudi urednik strani Kulturnik.si, a ga je Založba Beletrina že odpustila in z njim prekinila sodelovanje, kot so zapisali na svojem Facebook profilu.

Smodej odgovarja na očitke: Vse obtožbe zanikam

Smodej se je oglasil na svojem Instagram profilu in podal odziv na očitke. 

»V zadnjih dneh so se po spletu razširile neutemeljene obtožbe proti meni. Obtožbe so plod moje znanke, ki mi zadnji teden grozi s smrtjo, z objavami o meni pa me izsiljuje za denar.
Policija mi je zagotovila, da proti meni ne vodijo nobenega postopka ali preiskave. Proti znanki sem podal prijavo zaradi groženj, tatvine, izsiljevanja in obrekovanja. Instagram profil, ki je sedaj postal zbirnik mojih transgresij, je orodje izsiljevanja in maščevanja. Vse obtožbe spolnega nasilja zanikam. V kolikor kdo dokaže nasprotno, ga pozivam, da proti meni vloži kazensko ovadbo,« je v odzivu zapisal Smodej. 

Policija preverja in zbira informacije

Pred nekaj minutami so za javnost z Generalne policijske uprave sporočili, da policija že intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih. Zbiranje obvestil in drugi ukrepi so usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti.

»Preverjamo tudi, ali smo v tem primeru prejeli kakršne koli prijave (tudi anonimne, ki bi jih lahko povezali s tem primerom), kar pa se nam po dosedanjem preverjanju ni potrdilo, razen prejete prijave o sumu domnevnega izsiljevanja zaradi dolga, katere vsebino in okoliščine pa še preverjamo,« so zapisali. 

Policija poziva oškodovance domnevnih kaznivih dejanj, da primere prijavijo policiji na najbližji policijski postaji ali interventni številki 113 ali

preko e-naznanila kaznivega dejanja. Pozivajo tudi druge osebe, ki morda razpolagajo z informacijami o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, da jih sporočijo policiji, lahko tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave.

»Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe, ne moremo odgovarjati zaradi varstva osebnih podatkov,« so še dodali.

V sporočilu za javnost torej niso navedli konkretnega imena, a je po razsežnosti primera možno sklepati, da gre za obtožbe zoper Dušana Josipa Smodeja.

»Ne zaupajte kar vsakemu, ki se sam oznanja za ‘profesionalca’«

O aktualnem dogajanju spolnega nasilja na ljubljanski kulturno-umetniški sceni je izjavo podala tudi organizacija Dobra Družba. Zapis objavljamo v celoti. 

»V organizaciji Dobra Družba želimo poudariti pomen zavedanja, da se za osebe, ki se spuščajo v BDSM prakse, da je predhodni dogovor temelj vsakršnega seksualnega odnosa.

BDSM (bondage and discipline, dominance and submission, sadism and masochism) so erotične prakse, za katere je značilno igranje vlog (ang. roleplaying) z vsaj še eno ali lahko pa tudi večimi osebami. BDSM skupnost, je oblika subkulutre, v katero se lahko samoidentificirajo posamezniki, znotraj katere se družijo, delijo izkušnje in preizkušajo nove prakse. Za udejstvovanje v BDSM-u je značilno, da se obe strani zavedata, kaj počneta in se s tem strinjata (ang. informed consent).

Dogovor je temeljni pogoj tako za zasebne, intimne odnose, kot tudi za komercialno seksualno delo. Profesionalni izvajalci, ki prihajajo bodisi iz vrst BDSM skupnosti bodisi iz vrst ostale seksualne industrije, morajo slediti strogim standardom in pravilom, ki jim omogočajo, da ostanejo zaščiteni sami in da, zaščitijo svoje stranke.

Za BDSM prakse je značilno, da celotno dogajanje poteka po predhodnem dogovoru, kjer se obe strani (ponavadi gre za dominantno in podrejeno stran) vnaprej dogovorita, kaj bosta počeli, kako in v kakšni meri ter, kakšne bodo varnosten besede. Mnogo oseb, ki se šele spušča v BDSM prakse in vstopa v BDSM skupnost, se sprva ne zaveda, kako pomembna so pravila in bonton pri tovrstnih praksah. Slednja so v nekaterih primerih celo življenjsko pomembna. V prihodnje prav zato vsakemu priporočamo, da:

  • se pozanima o BDSM-ju in podobnih praksah preko spletnih strani in forumov
  • ne zaupa kar vsakemu, ki se sam oznanja za ‘profesionalca’ , ampak se o tej osebi skuša pozanimati pri različnih osebah, ki so že vpete v samo skupnost.
  • se izobrazi o varnostnih besedah in njihovem pomenu (zavedati se moramo, da so osebe, ki prakticirajo BDSM prakticirajo na povsem različnih psiho-fizičnih stanjih pripravljenosti).
  • če osebe, s katero se spuščate v seanso, predhodno ne poznate, obvezno sporočite svojim bližnjim prijateljem točno lokacijo srečanja in predviden čas, po katerem se boste bližnjim javili na telefon.
  • se zavedate, da dejanja določenih oseb niso odraz celotne BDSM skupnosti. Slednja obstaja v Sloveniji že vrsto let in se močno distancira od vsakršnega nasilja. Obsoja vsa vsiljevanja, grožnje in posilstva.
  • se zavedate, da lahko vsakršna rekreativna uporaba drog ali alkohola močno zameji čutila, kar lahko privede do hujših poškodb.
  • če vas kdo prisili ali vam podtakne drogo, to nujno sporočite naprej pristojnim institucijam ali organizacijam.

V vsakem primeru pa se vedno lahko obrnete na nas, da vam pomagamo in stojimo ob strani.«

Starejše novice