Ljubljanainfo
Čet, 15.6.2023 09:42
Dopust s psom ni ravno mačji kašelj.

Pred vstopom v tretjo državo s psom se je treba pri pristojnem organu tiste države pravočasno pozanimati o pogojih, ki jih mora žival izpolnjevati za vstop.

Te dni in v prihodnjih mesecih bodo v tem oziru aktualne predvsem Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora in Albanija.
 

Iz evropske unije na Balkan

V Bosno in Hercegovino lahko s psom, katerega lastnik ste, iz Evropske unije vstopite s potnim listom za hišne živali. Pes mora biti označen z mikročipom, biti mora cepljen proti steklini, vse to pa mora biti razvidno iz omenjenega potnega lista za hišne živali.

Pes bo tega potreboval tudi ob vrnitvi iz Bosne in Hercegovine, ni pa potreben test titracije.

Tudi v Srbijo je s psom mogoče vstopiti z evropskim potnim listom za hišne živali, je pa pogoj tudi opravljen test titracije, enako tudi za vrnitev v Evropsko unijo. 

Vstopna točka je v tisti državi članici, kjer lastnik s psom prvič vstopi na ozemlje Evropske unije.

Za vstop v Črno goro iz Evropske unije ali tretje države je potrebno veterinarsko spričevalo za netrgovske premike psov, mačk ali belih dihurjev, ki ga izda pristojni območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ter test titracije. Tega je treba imeti tudi ob povratku.

Vzorec veterinarskega spričevala, ki ga morate imeti za psa ob vstopu v Albanijo, je objavljen na osrednjem spletišču javne uprave, za izdajo pa se morate obrniti na pristojni območni urad uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ter test titracije. Brez slednjega ne bo šlo tudi ob povratku v Slovenijo.

Vstopna točka

Vrnitev z živaljo v Evropsko unijo iz teh držav oziroma ozemelj izven Evropske unije je mogoč le preko vstopnih točk, kjer pristojni organ opravi preverjanje dokumentov in identitete hišnih živali.

Vstopna točka je v tisti državi članici, kjer lastnik s psom prvič vstopi na ozemlje Evropske unije, kar je v primeru Slovencev, ki potujejo na Balkan, najverjetneje Hrvaška.

Na lastniku živali je, da na vstopni točki poišče carinika ter mu predloži njen identifikacijski dokument.

Starejše novice