Slika je simbolična.
Pia Seidl
Čet, 15.6.2023 07:00
Vsak drugi odrasli Slovenec vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač. Pijmo odgovorno in držimo se načela »čim manj ali nič«.

Pred nami je poletje, ko bomo zakorakali v počitniške dni, čas zabav, koncertov, druženj in piknikov. S tem pa je povezana tudi kultura pitja alkohola, ki je velikokrat tvegana in škodljiva.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarjajo, na porabo alkohola, ki je v Sloveniji visoka in je v letu 2021 znašala 10,62 litrov čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let.

Leto poprej je bila ta številka nižja za skoraj liter čistega alkohola.

Pri zapisanih podatkih pa gre za registrirano porabo alkohola, vsa neregistrirana, ki je predvsem posledica domače pridelave, pa zelo verjetno prejšnjo številko povzdigne vsaj še za petino.

Kar 55 odstotkov odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno

To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač.

Na dan zaradi razlogov, ki so neposredno povezani s pitjem alkoholnih pijač, umrejo tri osebe in vse te smrti bi lahko preprečili.

Morda je letošnje poletje priložnost, ko bomo izbrali zdravo alternativo in poletje preživeli na zdrav način.

Pitje alkohola pri mladostnikih, kljub zakonski prepovedi zlahka dostopen

Na inštitutu opozarjajo, da je mladostništvo obdobje, v katerem se možgani intenzivno razvijajo. Ravno zato težje predvidijo posledice svojega vedenja.

Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo.

Čim mlajša je oseba, ko začne piti alkohol, tem večja je verjetnost, da bo imela pozneje v življenju težave zaradi alkohola.

Do alkohola najpogosteje prihajajo pri prijateljih in doma, nimajo pa težav niti pri nakupu v trgovini, bencinski črpalki ali v lokalu. 

Tveganje pitja alkohola

Meja manj tveganega pitja za zdrave odrasle moške je dve merici alkohola na dan, ob priložnosti pet meric in v tednu ne več kot 14 meric. Za zdrave odrasle ženske se ta vrednost razpolovi torej: ena merica na dan, tri ob priložnostih in sedem na teden.

  • Merica pomeni en deciliter vina ali pol steklenice piva ali 0,3 decilitra žgane pijače.

Učinki pitja alkohola so odvisni od različnih dejavnikov, zato je pomembno, da vemo, če že pijemo, koliko lahko popijemo, da ne ogrozimo svojega stanja ali škodujemo sebi in drugim.

Odgovoren odnos do pitja alkohola

Odgovoren odnos do pitja alkohola je naloga celotne družbe. Starši in druge odrasle osebe smo zgled in pomembno vplivamo na odnos, ki ga bodo naši otroci in mladostniki razvili do pitja alkoholnih pijač. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje preko programa Skupaj za zdravje, ki se izvaja v centrih za krepitev zdravja in zdravstveno vzgojnih centrih v zdravstvenih domovih po Sloveniji nudi podporo vsem, ki se odločijo, da želijo zmanjšati pitje alkohola.

Svetovanja so brezplačna in namenjena individualni podpori pri opuščanju tveganega in škodljivega alkohola. S svetovanji želijo zaustaviti pot, ki lahko vodi k zasvojenosti in hkrati omogočiti boljše življenje celotni njihovi ožji in širši okolici.

Z Inštituta poudarjajo, da alkohol ni čudežno zdravilo. Je najbolj razširjena dovoljena droga pri nas in skušajmo se držati načela »čim manj ali nič«, kar bo še najbolj koristilo našemu telesnemu zdravju, duševnemu zdravju, ter naši ožji in širši okolici.

Starejše novice