Vir: Osebni arhiv Urške Martinec
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 14.1.2022 15:58
Turistična kmetija Mali Raj je kmetija z razširjeno dejavnostjo. V Dolencih na Goričkem, kjer jih lahko najdete, si lahko med drugim ogledate več živali, posebej priljubljene so alpake.

Ponujajo tudi nastanitve v sobah, apartmajih in glampingu ter lastne izdelke, med njimi kozji sir in mleko, po novem pa tudi kozmetične izdelke. 

Urška Martinec, uspešna atletinja in kozmetičarka je na domači kmetiji v času epidemije koronavirusa dobila navdih za poslovno idejo.

Zapisala je recepturo za lastne kozmetične izdelke, ki vsebujejo kozje mleko in so v celoti ustvarjeni in razviti v Sloveniji.

Na kmetijo najprej zahajali le družinsko

»Kmetijo sta ustvarila mama in oče,« pravi Urška in dodaja: »Oče si je od nekdaj želel imeti kmetijo in kmečki turizem. Najprej smo tja zahajali samo družinsko, potem pa so na kmetijo prišle prve živali in tako smo se odločili, da bi bilo smiselno gostom ponuditi tudi dodatno ponudbe.«

Na kmetiji Mali Raj imajo zelo razširjeno dejavnost, saj se poleg proizvodnje kozjega mleka, ukvarjajo še s turizmom kjer imajo 25 postelj za turiste in nekaj hektarjev zemlje, katero je potrebno obdelati, da lahko živalim nudijo hrano. 

»Imamo tudi zaposlene, brez katerih nam zagotovo nebi uspelo,« dodaja Urška. 

»Najbolj priljubljene so alpake«

Trenutno imajo na kmetiji ponija, osla, koze, ovce, muce in alpake. 

»Najbolj priljubljene pa so alpake. Zaradi 15 alpak, ki se pasejo na naših travnikih nas obiščejo gosti iz celotne Slovenije in tudi tujine. Uvedli smo tudi druženje z alpakami s hranjenjem kjer se gosti spoznajo z alpakami in jih nahranijo.«

Vir: Osebni arhiv Urške Martinec
Vir: Osebni arhiv Urške Martinec
Vir: Osebni arhiv Urške Martinec

Veselje do kozmetike že od otroštva

Veselje do kozmetike Urško spremlja že od otroštva. Kot pravi sama, je bila še v 4. razredu osemletke, ko je sanjala, da bo imela svoj kozmetični salon in bo kozmetičarka. 

»Kupovala sem kozmetiko iz svoje žepnine. Klicala sem tudi proizvajalce kozmetike, da mi pošljejo predstavitve kozmetičnih izdelkov in cenike. Vse to imam še sedaj doma. Na trgu je veliko kozmetičnih znamk. Želela sem ustvariti izdelke po edinstveni in napredni formulaciji, ki je usmerjena v rezultate.

Pri ustvarjanju izdelkov je bilo sicer ključnega pomena, da bodo izdelki prijazni tudi za najbolj zahtevno kožo. Izdelki so tudi dermatološko testirani kar pomeni, da dokazano ne dražijo kože.«

Ker jim je v času epidemije ostajalo kar nekaj kozjega mleka, je to vključila v svoje recepture.

»Seveda pa je navdih prišel iz naše kmetije Mali Raj, saj sem v recepture vključila tudi kozje mleko, ki sicer ni edina aktivna sestavina.«

 Prvi recept zapisala v času »lockdowna«, izdelke zmešala v dnevni sobi 

Prvi recept je zapisala lani v času popolnega zaprtja države oziroma »lockdowna«, katerega je prinesla epidemija koronavirusa.

»Tudi izdelke sem prvič zmešala kar v dnevni sobi in jih poslala na testiranje znancem. Najprej sem doma testirala našo albuminsko skuto in dodala ovsene kosmiče. S tema sestavinama sem pripravila masko za obraz.«

O podjetniški poti sogovornica pojasni: »Zagotovo je bilo zelo težko, saj je razvoj trajal eno leto in pol. Izdelki so morali prestati testiranja, recepturo je bilo potrebno optimizirati do potankosti, saj sem želela, da bodo izdelki profesionalni in namenjeni za uporabo v kozmetičnih salonih. V ta namen je bilo potrebno še dodatno prilagoditi formulacije.«

Vir: Osebni arhiv Urške Martinec
Vir: Osebni arhiv Urške Martinec

Nekateri izdelki še v fazi razvoja

Doslej je napisala recepturo za sedem izdelkov. Ker je pa razvoj zelo težak in dolgotrajen so ostali izdelki še v fazi razvoja.

»Zaenkrat so luč sveta prvi zagledali: Soft calming cleanser - nežni pomiritveni čistilni gel za obraz, Soft calming toner - nežni pomiritveni tonik in Active day repair cream - Aktivna dnevna obnovitvena krema. V fazi razvoja so še dodatni čistilec za obraz, krema za obraz, nočna krema za obraz in serum,« pravi sogovornica. 

Vir: Osebni arhiv Urške Martinec
Vir: Osebni arhiv Urške Martinec

Izdelki namenjeni vsem starostnim skupinam

Martinčeva pravi, da so izdelki iz kozmetike Martur, kot jo je poimenovala, namenjeni vsem starostnim skupinam in obema spoloma. 

»Posebnost izdelkov je ta, da ne vsebujejo parfumov in barvil. Imajo povsem naravni vonj. V ta namen jih priporočam vsem, ki si na kožo želijo dati predvsem naravne izdelke, saj izdelki vsebujejo 94,9% naravnih sestavin,« razlaga.

Izdelki vsebujejo veliko vsebnost aktivnih sestavin. Aktivne sestavine v kozmetiki so tiste, ki koži prinašajo rezultat.

»Krema ima širok spekter delovanja saj vsebuje več kot 10 aktivnih sestavin in sicer vitamin E, olje rakitovca, riževo olje, ričkovo olje, ektoin, kozje mleko in druge sestavine. Osnova je arganovo olje, ki ni komedogeno, kar pomeni, da ne povzroča črnih ogrcev. 

Ektoin obnavlja kožo zaradi prekomernega čiščenja kože  in jo intenzivno vlaži. Kozje mleko deluje hranilno in koži daje mehkobo. Čistilni gel za obraz ne vsebuje SLS, kar je surfaktant. Čistilni gel ima posebnost to, da se ne peni skoraj nič in ima naravni vonj, medtem pa temeljito očisti nečistoče iz okolja in koži daje sijoč videz ne da bi jo dodatno izsuševal. Zato ga lahko uporabljajo tudi ljudje, ki imajo težave z občutkom »zatezanja« kože. Pri toniku je pa osnova fiziološka raztopina, ki deluje antiseptično. Dodano je še kozje mleko, vitamin E in alantoin, ki deluje pomiritveno na kožo,« opisuje.

Urška dodaja še, da bo kozmetika primerna tudi za vegane, v fazi razvoja so namreč dnevna krema in seruma, ki ne bodo vsebovali kozjega mleka. 

Izdelke je možno kupiti na kmetiji v Dolencih ali na spletni strani.

O željah v prihodnosti

Urška pravi, da se bo še nekaj let intenzivno posvetila atletiki.

»V letošnjem letu sem namreč rezultatsko zelo napredovala na atletski stezi, kar mi je uspelo skupaj s celotno mojo ekipo, ki jo poleg trenerja Tiberij Lebarja, sestavlja še prijatelj, ki me pripravi na tekmovanja, maser, zdravnik in »sparing« partnerji na treningih. Te osebe mi poleg mojih staršev vedno stojijo ob strani in skupaj vidimo še veliko možnosti za napredek v atletiki. Ker sem sicer redno zaposlena v našem podjetju, velik del mojega bremena v službi prevzameta mama in oče.

mam jasno začrtane cilje tako v športu kot na poslovnem področju. Ves svoj prosti čas sem prilagodila športu in delu. Atletika mi je dala vztrajnost, delavnost in potrpežljivost in vse to prenašam tudi na poslovno področje. Verjamem, da je s trdim delom tako v športu kot na poslovnem področju vse mogoče.«

 Na vprašanje, ali je že razmišljala o tem, da bi povezala strast do športa in kozmetika, nam Urška odgovori: »Tudi receptura za masažno olje in pred tekmovalno kremo je že napisana.«

Starejše novice