Ljubljanainfo
Ned, 26.5.2024 14:00
Prihranite vodo in čas z učinkovitim zalivanjem vrta.

Pomladni dež je prinesel olajšanje vrtnarjem, a zdaj, ko se temperature dvigajo in sonce pripeka močneje, se sprašujejo, kdaj je pravi čas za zalivanje vrta, da bi rastline prejele optimalno količino vode.

Miša Pušenjak, strokovnjakinja za vrtnarstvo in kmetijstvo s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, v intervjuju za N1 Hrvaška poudarja, da je jutranje zalivanje edina pravilna izbira: 

»Zjutraj se tla in voda ohladita, kar pomeni manjši šok za rastline. Poleg tega rastline od jutra do poldneva absorbirajo hranilne snovi iz tal, popoldne pa jih sintetizirajo.«

Zalivanje čez dan je strogo odsvetovano, saj lahko povzroči opekline listov in poveča dovzetnost za bolezni. Če se kljub temu odločite za večerno zalivanje, uporabite mlačno vodo (med 20 in 30 stopinj Celzija) in počakajte, da se temperature spustijo pod 30 stopinj (lahko tudi do 22. ali 23. ure).

Zalivanje tudi po listih

Kapljično namakanje je veliko bolj učinkovito od zalivanja s kantino, saj preprečuje izhlapevanje vode in omogoča natančno doziranje vlage.

Pri nekaterih rastlinah, kot so zelena solata in kapusnice, je v vročem vremenu priporočljivo zalivanje po listih, vendar pazite, da kapljice niso prevelike.

Prihranki z zastiranjem

In še preprost trik za začetnike: z lopato prekopljite nekaj zemlje in preverite, kako globoko je voda prodrla. Mnogi bodo presenečeni nad količino vode, ki jo je potrebno porabiti v vročih dneh.

Ne pozabite, zastiranje tal je nujno. Zastirka iz trave, slame ali drugih materialov ohranja vlago v tleh, preprečuje izhlapevanje in ščiti rastline pred temperaturnimi nihanji. Z zastiranjem lahko prihranite do polovice vode.

Starejše novice