Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 12.10.2022 20:00
Ob svetovnem dnevu oživljanja se bodo po vsej Sloveniji odvili brezplačni dogodki o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev.

16. oktobra obeležujemo svetovni dan oživljanja. Ob tej priložnosti se bo med 10. in 20. oktobrom v sklopu akcije Slovenija oživlja! po vsej Sloveniji odvilo več kot 50 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenja po srčnem zastoju.

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj.

Zato je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja še kako pomembno.

Srčni zastoji se pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili dvakrat do štirikrat več življenj.

Že v treh do petih minutah po srčnem zastoju začnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

Akcija Slovenija oživlja!, ki jo organizirajo Slovenski reanimacijski svet, Zveza študentov medicine Slovenije in Rdeči križ Slovenije skupaj z območnimi združenji, želi povečati možnost preživetja, zato se bodo udeleženci skozi aktivnosti naučili, kako izvajati temeljne postopke pri odrasli osebi, pa tudi v primeru, če do zastoja pride pri dojenčku ali otroku.

Postopke oživljanja tudi v šole

Rdeči križ Slovenije že več let izvaja pobudo Otroci rešujejo, s pomočjo katere se tudi otroci spoznavajo z oživljanjem.

Menijo, da je končno čas za uradno vključitev teh vsebin v šolski kurikulum, zato so na Ministrstvo za šolstvo skupaj z ostalimi nevladnimi organizacijami, Slovenskim reanimacijskim svetom pri Slovenskem združenju za urgentno medicino, Iniciativo za AED ter Zvezo Lions klubov, distrikt 129 naslovili pobudo za uvedbo predmeta Prva pomoč in zdravje v šolski program.

»S hitrim prepoznavanjem in pravilnim ukrepanjem bi laiki lahko pomagali rešiti številna življenja, z znanjem preventivnih ukrepov pa bi lahko preprečili marsikatero bolezen,« poudarjajo v pobudi.

Starejše novice