Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 13.12.2022 18:00
Zdravstveni delavci in policisti pozivajo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. V Mariboru pa spominjajo tudi na dogodek v začetku leta, ko je osemletniku v rokah razneslo pirotehnično sredstvo, še zdaj pa je v procesu rehabilitacije.

Kot smo že poročali, so bili včeraj, nekaj pred polnočjo, ljubljanski policisti obveščeni o hudi poškodbi osebe s pirotehničnim sredstvom na območju Logatca.

»Po do zdaj zbranih podatkih je tej osebi pirotehnično sredstvo eksplodiralo v roki,« je povedal Tomaž Tomaževic iz Policijske uprave Ljubljana.

Šlo naj bi za mlajšega moškega. Ta je bil odpeljan v ljubljanski klinični center, čeprav njegovo življenje ni ogroženo, pa zaradi hujše poškodbe roke ostaja na zdravljenju.

»Podrobnosti v preiskavi, ki še poteka, ne morem pojasniti. Dogodek pa naj bi se zgodil v zaprtem prostoru sicer na javnem kraju,« je še dejal Tomaževic.

Preberite še:

Na območju Maribora osemletniku amputirali zapestje

Na območju Maribora pa je v začetku leta komaj osemletnemu dečku v roki razneslo pirotehnično sredstvo, zaradi česar je bila potrebna amputacija v predelu zapestja.

Prav tako je imel poškodbo oči, ki na srečo ni pustila trajnih posledic.

»Ta deček je še sedaj v procesu rehabilitacije in to se bo nadaljevalo s protezami, skušali ga bodo oziroma so ga že usposobit nekako za življenje,« pa je dejala Jerneja Vidmar z oddelka za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline.

Ob tem je bil poškodovan tudi njegov brat, ki pa na srečo ni imel hujših poškodb.

Andrej Hohnec z urgentnega centra Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je pri tem dodal: »Ko greš gledati te primere, so tudi takšni vmes, ki v bistvu niso sami uporabljali pirotehničnih sredstev, ampak je delček rakete priletel ali pa je nekje petarda počila zraven.«

Poškodbe s pirotehničnimi sredstvi so hude

Čeprav v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zadnja leta opažajo manj poškodb z uporabo pirotehničnih sredstev, so te zelo hude. Poškodbe s pirotehnični sredstvi so eksplozijske poškodbe.

»To pomeni, da so vsa tkiva močno poškodovana. Tako mehka tkiva kot kosti. Če se nekdo poškoduje na primer tako, da se vreže, da si nekaj zaseka, so to relativno bolj enostavne poškodbe,« je jasen Vidmar.

Pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, je sicer dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Ne smemo jih uporabljati v strnjenih naseljih, v zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic ali na javnih prireditvah.

»To gre predvsem za manjša sredstva, kot so pasje bombice. Ostala pirotehnična sredstva, kot so fontane, rakete ali podobno, so dovoljene skozi vso leto,« je pojasnil Boris Lukežič iz Policijske uprave Maribor.

»Če uporabljate pirotehniko, potem dajte to narediti v skladu s pravili«

Posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji pa morajo biti zaradi sledljivosti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku.

»Tudi prepovedano je, da te petarde predelujemo, da bi dosegli večji učinek in preprodajamo. Globa za to je določena, in sicer od 400 do 1200 evrov,« je še dodal Lukežič.

Zdravstveni delavci in policisti zato odsvetujejo uporabo pirotehnike. Če se njeni uporabi ne morete upreti, pa svarijo, da je nikar ne kupujte od preprodajalcev.

Ti izdelki večinoma niso testirani, vprašljivi so tudi materiali, iz katerih so narejeni.

»Če uporabljate pirotehniko, potem dajte to narediti v skladu s pravili, na varen način, tako da ne boste ogrožali ne sebe ne drugih. Samo tako bodo prazniki lepi,« pa je poudaril Hohnec.

Ob tem pa je še enkrat na mestu opozorilo, da lahko eksplozivna telesa ob neprimernem rokovanju ali zatajitvi, pustijo trajne posledice in resno invalidnost.

Starejše novice