Foto: Bobo
Anonimnež (ni preverjeno)
Tor, 13.12.2022 16:00
Ob vsesplošnem pomanjkanju družinskih zdravnikov se je ljubljanski župan Zoran Janković domislil še ene potencialne rešitve.

Kadrovska stiska se v zdravstvenih domovih tako po državi kot predvsem v sami prestolnici čedalje bolj stopnjuje.

V Ljubljani naj bi po podatkih ljubljanskega župana Zorana Jankovića brez osebnega zdravnika trenutno bilo okoli 13.000 ljudi.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije še opozarjajo, da na ravni celotne države manjka kar 220 družinskih zdravnikov, ki naj bi bili posledica dogovora predstavnikov zdravniških organizacij vladne ureditve iz leta 2019.

»V ljubljanski regiji naj bi bilo brez osebnega zdravnika 6,5 odstotka ljudi. Na Koroškem jih je brez osebnega zdravnika kar 20 odstotkov,« je danes izpostavil Janković.

 Janković ponuja občinska stanovanja

Kot eno izmed potencialnih rešitev ljubljanski župan navaja podelitev stanovanj zdravnikom, ki bi se za opravljanje svojega staža odločili za Mestno občino Ljubljana.

»Mestna občina Ljubljana ima namreč akt, s katerim lahko zdravniki našega zdravstvenega doma dobijo stanovanja od stanovanjskega sklada,« je razložil Janković.

Prejetih že nekaj prijav

Mestna občina Ljubljana bi občinska stanovanja podeljevala le tistim zdravnikom, ki bi se za opravljanje svojega staža bili pripravljeni preseliti iz tujine ali drugih slovenskih mest v prestolnico.

Ravno občinska stanovanja naj bi tovrstnim zdravnikom omogočala lažjo odločitev glede selitve, še posebej v primerih, ko so v proces vključene tudi njihove družine.

»Za zdaj smo dobili že nekaj prijav, in sicer eno iz območja Dolenjske, dve prijavi iz tujine in eno iz Zdravstvenega doma Ljubljana,« je dejal Janković.

Zdravnike, ki bi bili potencialno primerni za prejetje občinskega stanovanja, mora v prvi vrsti najprej odobriti za zdravniško delo direktorica zdravstvenega doma Antonija Poplas Susič.

»Ta svojo odobritev sprejme na podlagi zdravnikovih izkušnje ter reference. Šele nato se lahko začne pogovor o občinskem stanovanju,« je še dodal Janković.

Dodatne potencialne rešitve

Na Mestni občini Ljubljana si želijo dosečti, da bi vsak zdravnik imel opredeljenih 1300 svojih pacientov.

Ker je ogromno takih ljudi, ki bivajo v tujini, vendar imajo še vedno svojega osebnega zdravnika v Ljubljani, bo Janković na sestanku zdravnikov Poplas Susič zaprosili za upoštevanje tovrstnega scenarija.

Kot eno izmed potencialnih rešitev vidi, da se tovrstno opredeljene paciente vzame za začasno kvoto in se v času njihove odsotnosti njihov stalež dodeli drugim pacientom.

Predlagana je bila tudi rešitev nekaterih občanov, ki si želijo, da bi Zdravstveni dom Ljubljana sprejemal samo paciente iz svoje regije.

Starejše novice