Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 30.8.2021 07:05
Na področju kadra v zdravstveni negi so razmere vse slabše, podobno kot se slabša tudi epidemiološka slika. Obremenjenost zaposlenih narašča, zaradi tega tudi vse več odhodov.

Kakšno so trenutne razmere glede (pre)obremenjenosti medicinskih sester in tudi posledičnih odhodov smo preverili tudi v štirih bolnišnicah po Sloveniji.

Univerzitetni klinični center Ljubljana v dveh mesecih zapustilo 222 medicinskih sester

Na polovici leta je Univerzitetni klinični center Ljubljana zaposloval 3870 oseb v zdravstveni negi. Do začetka avgusta je pogodbo o zaposlitvi prekinilo kar 222 oseb.

Največ kadra je zapustilo infekcijsko in interno kliniko pa tudi klinični oddelek za gastroenterologijo in žilne bolezni.

»Glavni problem, ki ga imamo, je pomanjkanje medicinskih sester, ki so ob posteljah, torej skrbijo za bolnike.

Pri izhodnem intervjuju sestre največkrat kot razlog za odhod navedejo novo zaposlitev, ki omogoča ob enakem ali boljšem plačilu manjšo obremenitev,« pravijo v ljubljanskem kliničnem centru.

Ker pa, kot pravijo, cenijo požrtvovalnost osebja so medicinskim sestram v intenzivni terapiji povečali urno postavko, na negovalnih oddelkih, kjer beležijo pomanjkanje pa izplačujejo dodatek za delovno uspešnost zaradi povečanega obsega dela.

Sprejeli pa so tudi dodatne ukrepe glede kadra

Tako je možno delo po podjemni pogodbi za upokojene medicinske sestre Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter izvajalce zdravstvene nege iz drugih zdravstvenih zavodov.

Za dijake srednješolskega in visokošolskega programa s področja zdravstvene nege so razpisali kadrovske štipendije z omogočanjem zaposlitve po končanem šolanju.

Podali so tudi predloge za zaposlovanje tujih zdravstvenih delavcev, prerazporeditve kadra zdravstvene nege iz ustanov, kjer ne zdravijo covida-19 ter sodelovanje z Zdravstveno fakulteto in Srednjo zdravstveno šolo Ljubljana. 

V Splošni bolnišnici Murska Sobota največ odhodov iz enote intenzivne nege

Tudi Splošna bolnišnica Murska Sobota se v tem času že pripravlja na prihod prvih bolnikov okuženih s koronavirusom. Ob tem pa vse večjo težavo predstavlja pomanjkanje kadra.

»Trenutno bi v Splošni bolnišnici Murska Sobota potrebovali še 60 izvajalcev zdravstvene nege, da bi nadomestili vse odhode in pokrili potrebe po dodatnem kadru,« pravijo v murskosoboški bolnišnici. 

Veliki presežki mesečne obremenitve

Največ odhodov beležijo na oddelkih, kjer zdravijo najtežje bolnike, kamor spada tudi enota intenzivne terapije s kritično bolnimi pacienti.

Ti oddelki veljajo v času obravnave pacientov okuženih s koronavirusom za najbolj obremenjene.

Na posameznih oddelkih je mesečna obremenitev presežena tudi za 30 odstotkov

Primanjkljaj kadra poskušajo zapolniti s študenti zdravstvene nege

Razlog za odhod zaposlenih v zdravstveni negi na drugo delovno mesto je predvsem bolj prijazen urnika dela in manj zahtevno delovno mesto ob enakem plačilu. Dodatno težavo v tem času predstavlja tudi večje število upokojitev.

Soboška bolnišnica poskuša primanjkljaj kadra zapolniti s študenti zdravstvene nege.

Zaposlenim, ki se odločijo za izredni študij sofinancirajo plačilo študija, hkrati pa so razpisali kadrovske štipendije za študij zdravstvene nege.  

Za covid enoto v UKC Maribor nameravali zaposliti 39 izvajalcev zdravstvene nege, a neuspešno

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor priznavajo, da dodatnega kadra za potrebe odprtja covid oddelkov na razpisih niso pridobili

V letu 2021 so načrtovali zaposlitev za potrebe covid enote v zdravstveni negi 39 izvajalcev zdravstvene nege, vendar so bili na ponavljajočih razpisih neuspešni.

»Kader zdravstvene nege smo za potrebe covid enot prerazporedili iz bolnišničnih oddelkov, s čimer smo okrnili redno dejavnost oddelkov,« odgovarja Hilda Rezar, pomočnica direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za zdravstveno nego.

V letu 2021 je bilo 68 odhodov v zdravstveni negi, od tega 25 upokojitev, kažejo podatki na dan 31. julij 2021. 

Pojasnjujejo, da pa je bilo v zdravstveni negi sicer 72 prihodov medicinskih sester - nadomestila odhodov, bolniških odsotnosti, upokojitev in novih zaposlitev. 

Zaradi nenadnih izpadov razporejeni v delo preko polnega delovnega časa

Največje pomanjkanje zaznavajo na pediatrični intenzivni terapiji, nevrologiji, gastroenterologiji, kliničnem oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo in infekcijskem oddelku. 

Trenutno je največ odhodov z oddelka za nevrološke bolezni in gastroenterologije

Razlogi za odhod so troturnosno delo, težavnost oskrbe, usklajevanje službenega in družinskega življenja, selitev, plača, odhodi v zdravstvene domove in domove za upokojence. 

Dodajajo, da so večkrat zaposleni v zdravstveni negi zaradi nenadnih izpadov, bolniških staležev, razporejeni v delo preko polnega delovnega časa. 

»Nov kader iščemo tako, da smo aktivno povezani s fakulteto in srednjo zdravstveno šolo, delo s študenti zdravstvene nege, ki jim omogočimo praktično usposabljanje na različnih deloviščih v Univerzitetnem kliničnem centriu Maribor,« še pojasnjujejo.

Tudi na Ptuju manko diplomiranih medicinskih sester

Ptujska bolnišnica se bo v oskrbo bolnikov s koronavirusom vključila ob 500 hospitalizacijah. Glede na vsakodnevno slabšanje epidemiološke situacije, bo to zelo kmalu.

Že v tem trenutku pa se soočajo s pomanjkanjem kadra. Tako iščejo sedem diplomiranih medicinskih sester in eno babico. Zaenkrat kadrovski primanjkljaj zapolnjujejo s pomočjo študentov tretjih letnikov zdravstvene nege. 

V letošnjem letu je zaradi preobremenjenosti, predvsem pa velikega stresa ptujsko bolnišnico zapustilo osem diplomiranih in dve srednji medicinski sestri. Največ jih je bilo zaposlenih na enoti intenzivne terapije.

Vse več pa sestre zapuščajo tudi negovalni oddelek, terapijo bolečine in anestezijo.

»V času letnih dopustov je obremenitev medicinskih sester večja kot običajno. Tako imajo tudi do 20 nadur mesečno,« pravijo v ptujski bolnišnici.

Iskanje novega kadra poteka predvsem med študenti, ki so pri njih opravljali klinične vaje. Prosta delovna mesta pa so razpisana tudi na zavodu za zaposlovanje.

Sicer pa so se po poročanju STA v petek začela pogajanja sindikatov zdravstva in socialnega varstva z vlado o sklenitvi aneksov za zaposlene v obeh dejavnostih. 

Starejše novice