Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 28.5.2023 08:01
Gradbeni zakon bo deležen novih sprememb in popravkov.

Kot smo že poročali, je ministrstvo za naravne vire in prostor objavilo pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov, ki določa vsebine in oblike projektne ter druge dokumentacije za gradnjo zahtevnih, manj zahtevnih in nezahtevnih objektov.

Pri gradnji nezahtevnih objektov je potrebno imenovanje nadzornika

Med novostmi so pravila pri pridobivanju gradbenega dovoljenja in imenovanju nadzornika pri gradnji nezahtevnih objektov.

Če nezahteven objekt gradite sami, je potrebno imenovanje nadzornika, najmanj osem dni pred začetkom gradnje pa je potrebno vložiti tudi prijavo o začetku gradnje.

Enostavni objekti se lahko gradijo brez gradbenega dovoljenja, novost pa je, da je po novem treba gradnjo enostavnega objekta prijaviti na občini, to pomeni tudi pri gradnji nadstreškov, rastlinjakov, drvarnic ...

Zaradi zahtevane visoke stopnje izobrazbe primanjkuje gradbenih inšpektorjev

Dodatnih popravkov in sprememb bo sedaj deležen tudi gradbeni zakon.

Po ugotovitvah pristojnih na ministrstvu za naravne vire in prostor pa naj bi bilo gradbenih inšpektorjev premalo, zato naj bi bil gradbeni zakon pred novimi dopolnitvami.

Trenutni gradbeni zakon določa, da je za gradbenega inšpektorja lahko imenovana oseba, ki ima izobrazbo s področja arhitekture, gradbeništva in drugih podobnih tehničnih izobrazb ali s področja prava, pridobljeno po študijskih programih najmanj ravni druge stopnje izobrazbe.

»Velik vzpon gradbene panoge botruje velikemu pomanjkanju kadrov na področju gradbeništva. Tako uzakonjenje višje izobrazbe stopnje za zasedbo delovnega mesta gradbenega inšpektorja je dejansko težko izvedljiva,« so zapisali v zakonu o spremembah in dopolnitvah gradbenega zakona.

Zaradi pomanjkanja inšpektorjev se na prejete prijave ni možno učinkovito odzvati

Po podatkih inšpektorata za naravne vire in prostor naj bi bilo v Sloveniji zgolj 67 gradbenih inšpektorjev.

Iz Varuha človekovih pravic Republike Slovenije so tako na inšpektorat za okolje in prostor naslovili dopis, v katerem so opozorili na veliko kadrovsko pomanjkanje inšpekcijskih služb.

Navedli so, da če je inšpektorjev premalo, se ne morejo učinkovito odzvati na prejete prijave, niti ukrepati na podlagi lastnih opažanj in zaznav. Posledično se kršitve ne odpravljajo, vprašljiva pa je tudi preventivna funkcija inšpekcijskih postopkov.

Za imenovanje inšpekcije bo dovoljena nižja stopnja izobrazbe

»Z namenom rešitve kadrovske problematike gradbene inšpekcije se širi nabor možnih oseb, ki se lahko imenujejo za gradbenega inšpektorja,« so zapisali v zakonu o spremembah in dopolnitvah gradbenega zakona.

Po novem bo tako ob dodatnem pogoju delovnih izkušenj dovoljena nižja stopnja izobrazbe, s tem pa se bo omogočila tudi delitev dela znotraj same inšpekcije.

Starejše novice