Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 24.7.2023 07:00
Rdeči, oranžni, rumeni in zeleni. Kaj pomenijo vremenska opozorila in kako postopati, ko so izdana.

Vreme nam zadnje dni ne prizanaša. Slovenijo je kar štiri dni zaporedoma zajelo neurje s točo, močnim vetrom, nalivi … Nestanovitno vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh.

Ljudje se obnašajo neodgovorno

Vremenoslovci skoraj dnevno opozarjajo pred prihajajočimi frontami in izdajajo opozorila, zelena, rumena, oranžna ali rdeča.

Kljub temu številni še vedno opozoril ne upoštevajo in se obnašajo neodgovorno, ali pa ne vedo, kaj omenjena opozorila sploh pomenijo.

»Kljub najvišjemu opozorilu rdeče stopnje za območje naše regije, ki ga je izdala Agencija Republike Slovenije za okolje, se ljudje še zmeraj obnašajo neodgovorno. Bistveno je, da striktno omejijo poti z vozili in se ne zadržujejo na prostem,« je pred dnevi izpostavil Primož Korošak iz področja zaščite in reševanja na Ptuju. 

Pa poglejmo podrobneje

Agencija Republike Slovenije za okolje ob spremembah vremena izda opozorila oziroma alarme različnih barv. Barvni elementi tako ponujajo hiter vpogled v dejansko in/ali napovedano stanje glede vremenske ogroženosti v Sloveniji.

Barvna določitev je povezana s pričakovanim vplivom in s tem z gmotno škodo.

Zeleni alarm - Posebna pozornost v zvezi z vremenskimi dogajanji ni predvidena.

Rumeni alarm - Vremenske razmere so lahko neugodne. 

Napovedani možni vremenski pojavi niso neobičajni, vendar bodite pozorni, če načrtujete dejavnosti, ki so odvisne od vremenskih razmer. Agencija za okolje priporoča, da se sproti seznanjate s predvidenimi vremenskimi razmerami in ne tvegate, kadar ni potrebno. 

Oranžni alarm - Vremenske razmere so lahko nevarne. 

Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne. Na agenciji za okolje svetujejo, da ste zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila. 

Rdeči alarm - Vremenske razmere so lahko zelo nevarne. 

Možni so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe, svetujejo na agenciji za okolje.

Za danes ponekod izdan rdeč alarm

Za danes je za nekatere dela Slovenije spet izdano rdeče opozorilo. Nevihtni sistem bodo spremljali močni sunki vetra, nalivi in krajevno lahko tudi toča.

Več o tem, kako ravnati pred, med in po neurjih ali močnih nalivih tudi tukaj.

Vremenska opozorila jemljite resno!

Tudi vodja civilne zaščite Srečko Šestan je pred dnevi državljanke in državljane in organizatorje dogodkov pozval, naj resno jemljejo vremenska opozorila in naj se ne izpostavljajo nevarnosti.

Starejše novice