Vir: Stavkovni odbor veterinarskih higienikov VHS NVI UL VF
Ljubljanainfo
Čet, 18.4.2024 14:00
Prišli so do točke, ko jim je prekipelo in v primeru neodziva delodajalca, kot tudi vlade in ministrstev, bo Slovenija dejansko »smrdela«.

Stavkovni odbor veterinarskih higienikov Veterinarsko higienske službe Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete v Ljubljani (VHS NVI UL VF) napoveduje stavko zaposlenih veterinarskih higienikov.

Napoved stavke so poslali veterinarski fakulteti ter ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, v vednost pa tudi vladi, ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Potekala bo od 6. pa do 11. maja. V stavkovnem tednu bodo štiri ure delali, štiri pa stavkali; v soboto, 11. maja pa bo dežurna služba opravila samo najnujnejše zadeve, vezane na odredbo - odstranjevanje povoženih živali v urbanih naseljih in preprečevanje širjenja kužnih bolezni.

Če odgovora od delodajalce, vlade in ministrstev ne bodo prejeli, bodo stavko med 13. in 17. majem stopnjevali. To pomeni, da bodo stavkali polni delovni čas, to je osem ur dnevno, odvozov na kmetijskih obratih pa ne bodo več opravljali - opravljali bodo le nujne, torej v primeru povoženih živali v urbanih naselij, ptičje gripe in afriške prašičje kuge.

Med drugim zahtevajo spremembo zakonodaje in določitev pristojnosti Veterinarsko higienske službe.

»Zadeva se navezuje na odstranjevanje povoženih živali na AC in hitrih cestah ter prepoved tovornega prometa na lokalnih cestah. Postavitev zbiralnih mest za povožene živali in stranskih živalskih proizvodov na lokalnih ravneh, kakor tudi na AC- bazah. 

Konstantno opravljanje nadurnega dela do 40 ur mesečno zaradi pomanjkanja kadra in posledična preobremenjenost veterinarskih higienikov, ki delo opravljajo na terenu. 

Tudi do 30 naročil dnevno za odvoz kadavrov, 15- do 20-krat se v povprečju higienik dnevno povzpne na keson, da odpne jeklenico. Hoja po kesonu je nevarna predvsem v hladnih mesecih, ker je zaradi zmrzali zdrsna.«

Zahtevajo tudi dvig osnovne plače, plačnega razreda ter določitev pravice do stalnega dodatka na pogoje dela.

Osnovna plača veterinarskega higienika je namreč umeščena v 26. plačilni razred in od oktobra 2022 znaša 1226,82 evrov. Kar pomeni, da je od 1. januarja 2024 nižja od minimalne plače, opozarjajo in dodajajo, da so od leta 2016 zaradi neuskladitve in odprave nesorazmerij plač v javnem sektorju izgubili že 10 oziroma 11 plačilnih razredov.

Menijo tudi, da so zaradi specifičnosti dela, odgovornosti in nevarnosti upravičeni do posebnega dodatka.

Zahtevajo tudi umestitev v ustrezno ministrstvo oziroma institucijo, saj so od ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije povsem pozabljeni.

»Smo nujno zlo, ki ga nihče ne želi. Potisnjeni smo na rob brez glasu in pravic. Glede na to in z vidika, da je delo vezano na zakonodajo, neposredne ali posredne odredbe, odloke Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS (UVHVVR) bi bila VHS lahko neposredno del UVHVVR in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki VHS nenazadnje tudi v večini financira.«

Še večje povpraševanje

V Republiki Sloveniji delo veterinarskega higienika trenutno opravlja 40 zaposlenih veterinarskih higienikov, štiri delovna mesta so razpisana na zavodu za zaposlovanje za naslednje enote: VHS MB, VHS CE, VHS NG in VHS LJ. Soglasje za podporo stavki po enotah je podpisalo 39 zaposlenih higienikov, kar pomeni 97,5-odstotno podporo.

Teh 40 zaposlenih svoje delo opravlja na sedmih VHS enotah po Sloveniji, med katere spadajo VHS Ljubljana, VHS Maribor, VHS Kranj, VHS Nova Gorica, VHS Celje, VHS Novo Mesto in VHS Murska Sobota.

V Sloveniji je šest zbiralnic kadavrov, enoti Ljubljana in Kranj neposredno dostavljata poginule živali podjetju KOTO d.o.o., na enotah Maribor, Novo Mesto, Celje, Murska Sobota in Nova Gorica so zbiralnice kadavrov, iz katerih KOTO d.o.o. vsakodnevno odvaža zabojnike z zbranimi kadavri.

Za razpisana je obljubljeno plačilo manj kot 900 evrov, so še sporočili. In dodali, da bo, tudi zaradi upokojitev, do leta 2026 prostih 11 delovnih mest, če ne še več.

Starejše novice