Slika je simbolična.
Pia Seidl
Pet, 14.10.2022 11:32
Vrednost investicije v brv je bila 1,4 milijona evrov, v povezovalno pot pa 600.000 evrov.

Čez reko Sočo so pri Solkanu poleg železniškega in cestnega zgradili še tretji most, namenjen pešcem in kolesarjem.

Danes popoldne bodo novi most oziroma brv slovesno predali namenu, odprli pa bodo tudi novo povezovalno kolesarsko pot na desnem bregu reke v Solkanu.

»Brv pomeni velik prispevek k celovitosti kolesarskega omrežja in je na nek način simbol načina, po katerem se integrirata obe Gorici in celotna regija. Brv bo povezala čezmejni prostor, izboljšala varnost, obenem je tudi turistična atrakcija,« je pred otvoritvijo za medije povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Sicer je 120 metrov dolga in tri metre široka brv zgrajena že poldrugo leto, a je zaradi manjkajočih navezovalnih poti doslej niso mogli predati namenu. Po županovih besedah je bila varnost uporabnikov na prvem mestu.

»Brv bo lahko služila tudi kopalcem v Soči, saj bodo ob nenadnem dvigu vode sedaj imeli možnost prehoda na drugi breg preko mostu,« je dodal.

Mestna občina Nova Gorica je z investicijo v novo povezovalno kolesarsko pot na desnem bregu Soče v Solkanu omogočila vzpostavitev povezave med brvjo in obstoječo kolesarsko potjo v smeri Plavi ter bodočo kolesarsko potjo do Štmavra v Italiji. Investicijo je sofinanciral Eko sklad Slovenski okoljski javni sklad.

Brv bo povezovala tudi nove medmestne kolesarske povezave, ki bodo zaključene v bližnji prihodnosti. Z izgradnjo teh kolesarskih povezav oziroma odsekov na slovenski in italijanski strani bosta Nova Gorica in Gorica pridobili nove rekreativne možnosti za prebivalce in obiskovalce.

Gradnja končana z zamudo

Pri gradnji je sicer prišlo do zamud. Po Miklavičevih besedah je bila zamuda že, ko je pred štirimi leti prevzel županovanje, saj je bilo premalo denarja za gradnjo brvi in povezovalne poti.

»Projekt je bilo potrebno ločiti na dva dela, projekt pa je nato od Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje prevzela občina, da ne bi brv končala v brežini,« je dejal.

Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje je brv čez Sočo pri Kajak centru v Solkanu zgradilo v okviru projekta Isonzo - Soča Interreg Italija-Slovenija 2014-2020.

Vrednost investicije v brv je bila 1,4 milijona evrov, v povezovalno pot pa 600.000 evrov. Ker je ob načrtovanju povezovalne poti na obstoječo kolesarsko pot prišlo do napak zaradi neupoštevanja terena in je bilo zato potrebno preprojektiranje, je ta strošek moral plačati projektant.

Starejše novice