Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 22.11.2022 18:00
Zakon o varnosti in zdravju pri delu določa, da delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola in prepovedanih drog. Globa za delodajalca je od 2000 do 40.000 evrov.

Pred nami je praznično navdušenje veselega decembra. V prihajajočih dneh moramo biti zato še posebej previdni in sprejemati odgovornost za svoja ravnanja, saj se rado zgodi, da nekateri v službi pregloboko pogledajo v kozarec, pridejo na delo vinjeni ali na delovnem mestu celo uživajo alkohol ter prepovedane droge.

A če so zaposleni v službi vinjeni, se verjetnost za nezgode in napake poveča za kar 3,5-krat

Zakon o varnosti in zdravju pri delu zato določa, da delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola in prepovedanih drog. Globa za delodajalca je od 2000 do 40.000 eur. 

Ste vedeli, da lahko prisotnost drog in alkohola v vašem organizmu na delovnem mestu preverijo detektivi?

»Decembra v podjetjih pogosteje izvajamo alkoteste in teste na prepovedane droge. Ker podjetja skrbijo za varnost svojih zaposlenih, nas najamejo, da preverimo prisotnost alkohola in prepovedanih drog,« poudarja direktorica Detektivske varnostne agencije Bernarda Škrabar Damnjanović, ki se z detektivsko dejavnostjo ukvarja že več kot 16 let.

Ob tem dodaja, da se stanje v podjetju po izvedenem testiranju pogosto izboljša.

Detektivi so na podlagi zakona o detektivski dejavnosti pristojni za izvedbo preizkusa alkoholiziranosti in testa na prepovedane droge delavca na delovnem mestu. Podjetjem pa lahko pomagajo tudi z oblikovanjem ustreznih pravilnikov.

Posledice so hude

»Dokazano je, da uživanje alkohola in prepovedanih drog med delovnim časom vodi do več bolniških dopustov, zmanjšuje produktivnost in poveča tveganje za nesreče pri delu ter slabša ugled podjetja,« je jasna.

»V delovnem času ne smemo biti pod vplivom alkohola in prepovedanih drog. Posledice so lahko hude, ne samo za posameznika, tudi za podjetje,« še dodaja detektivka.

Detektivsko-varnostna agencija z desetletno tradicijo je sicer med večjimi detektivskimi agencijami pri nas.

Med drugim so specializirani za mednarodne preiskave, korporativno inteligenco, spletne preiskave, varno komuniciranje ter preiskovanje notranjih tatvin in prevar.

Starejše novice