Predstavitev zbirke Hranimo misli- že 250 let za novinarje (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Tor, 28.5.2024 14:00
Ob 250-letnici Narodne Univerzitetne knjižnice s slavnostno akademijo ter razstavo in odlikovanjem iz rok predsednice Nataše Pirc Musar.

Danes zvečer, ob 19. uri, bo v Narodni Univerzitetni knjižnici še posebej slavnostno: v veliki čitalnici govornica bo predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki bo knjižnici podelila tudi odlikovanje red za izredne zasluge

Viljem Leban, ravnatelj Narodne Univerzitetne knjižnjice, na današnji novinarski predstavitvi razstave Hranimo misli - že 250 let (foto: Bobo).

Letos namreč obeležujemo 250 let od začetkov Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je naslednica licejske knjižnice

Jubilej bodo obeležili z nocojšnjo akademijo. Slavnostna govornica, predsednica države Nataša Pirc Musar bo NUK podelila odlikovanje red za izredne zasluge, pripravili pa so tudi razstavo Hranimo misli - že 250 let.

Na ogled bodo redki primerki (foto: Bobo).

Zakaj odlikovanje red za izredne zasluge?

Predsednica republike bo NUK vročila red za izredne zasluge za neprecenljivo vlogo pri izgradnji in ohranjanju slovenske narodne identitete in kulturne dediščine ter pri razvoju bibliotekarske stroke in univerzitetne knjižnične dejavnosti. Odlikovanje bo v imenu NUK prevzel ravnatelj Viljem Leban.

Zvečer bo v NUK še posebej slavnostno, novinarka konferenca ob razstavi pa je ponudila vpogled v bogato zgodovino knjižnjice (foto: Bobo).

Razstava izvirnih zakladov iz zbirk

Ob jubileju so pripravili razstavo Hranimo misli - že 250 let. Ta bo skozi mozaik gradiva, misli in podob prikazala, kaj pomeni zbiranje, hranjenje, ohranjanje in posredovanje gradiva ter skrb za mnoge javnosti - uporabnike, založnike, knjižničarje in vse obiskovalce, ljubitelje knjig, kulture in znanosti.

NUK velja za Plečnikovo mojstrovino - verjetno si je marsikateri študent zapomnil edinstvene kljuke vrat, ki vodijo v hram učenosti (foto: Bobo).

Kot so zapisali v NUK, bodo razstavili izvirne zaklade iz svoje zbirke, gradivo, ki je izjemnega pomena ne zgolj za njihovo ustanovo, temveč nagovarja kulturni in znanstveni razvoj celotnega naroda. 

Na ogled bodo postavili prve popise zbirke, kataloge, uradne dopise in gradivo iz zapuščin, darov in obveznega izvoda, izbor nedavno pridobljenega gradiva iz posebnih zbirk in del, ki so nastali izpod peres bibliotekarjev in drugih sodelavcev knjižnice.

Po odločitvi Marije Terezije

NUK je naslednica licejske knjižnice, katere začetke je mogoče postaviti v leto 1774, ko je bilo po odločitvi Marije Terezije v javno uporabo namenjenih prvih 637 knjig.

NUK je značilno delo našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika (foto: Bobo).

Starejše novice