Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 19.5.2023 19:13
Na družbenem omrežju Facebook je zaokrožil zapis, ki med drugim poziva zdravnike in psihologe k bolj odgovornemu delu.

Na cestah je vedno več avtomobilov, ob gnečah in nestrpnosti voznikov pa se velikokrat zgodi, da se starejši vozniki nekoliko težje znajdejo v prometu.

Pogosto naletimo na novice, da v nasprotno smer na avtocesti vozi starejši voznik ali voznica, ali pa da je bil v tragični smrtni nesreči udeležen voznik ali voznica starosti nad 70 let.

Zdravniški pregled ob podaljšanju vozniškega dovoljenja je treba odpraviti po 70. letu starosti

Med starejše voznike statistično spadajo vsi, ki so dopolnili 64 let. Statistično so pri starejših voznikih med najpogostejšimi vzroki za povzročitev nesreče neupoštevanje prednosti, nepravilna smer vožnje in nepravilna sprememba smeri.

Po novi zakonodaji se je starostna meja za zdravniški pregled ob podaljšanju vozniškega dovoljenja krepko spustila, dovoljenje se tako začne podaljševati že ob dopolnjenem 70. letu starosti.

Skladno z zakonom o voznikih se veljavnost vozniškega dovoljenja podaljša, ko voznik predloži zdravniško spričevalo, iz katerega je razvidna telesna in duševna zmožnost za vožnjo vozila določene kategorije.

Zaokrožil zapis, v katerem je Škofjeločan razkril svojo izkušnjo

V luči povečanega števila prometnih nesreč je na družbenem omrežju Facebook zaokrožil zapis Škofjeločana, ki je razkril svojo izkušnjo.

Kot je zapisal, je imel v torek, 16. maja 2023, prometno nesrečo, v kateri se je zaletel v betonski oporni zid.

»Pri tem mi je pomagal starejši 80-letni voznik, ki je pripeljal iz stranske neprednostne ceste in se zaletel v zadnji desni bok mojega avta. Totalka pravijo,« je zapisal.

Starejši gospod se mu je opravičil, oba pa sta na srečo ostala brez telesnih poškodb.

Pred manj kot osmimi meseci v prometni nesreči umrla njegova tašča

Opravičilo 80-letnega voznika je sprejel z grenkim priokusom, saj sta bila pred manj kot osmimi meseci v smrtonosni prometni nesreči udeležena tudi njegova tast in tašča.

»Tašča je umrla, tast se je rešil, a po dolgotrajni rehabitlitaciji še ni v redu. Nesrečo je prav tako povzročil starejši, takrat 82-letni voznik, ki je umrl v nesreči, kasneje je umrla tudi njegova žena,« je zapisal.

Razume starejše, vendar si želi večje odgovornosti od zdravnikov in psihologov

»Kaj želim povedati - to, da razumem starejše, da bi radi obdržali samostojnost in vozniški izpit.

A po drugi strani, prosim, da se vsi odgovorni, od zdravnikov splošne medicine do psihologov, ki tem našim starejšim ljudem omogočite to svobodo vožnje, dobro zavedate, da s svojim prijaznim početjem lahko posredno uničujete življenja drugih, nedolžnih ljudi.« 

Celoten zapis njegove izkušnje si lahko preberete v spodnji objavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice