Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 9.5.2022 13:57
Društvo SOS telefon se je odzvalo na femicid na Koroškem, želijo spodbuditi žrtve, naj poiščejo pomoč.

Kot smo včeraj že poročali, je 38-letni moški na Koroškem, kljub veljavnemu ukrepu prepovedi približevanja do 33-letne partnerke, prišel na njen dom in jo poskušal umoriti.

Poškodovanka je včeraj v bolnišnici zaradi hudih poškodb umrla.

V Sloveniji beležimo med pet in sedem femicidov letno

Na dogodek se je odzvalo tudi Društvo SOS telefon, kjer je v izjavi za javnost njihova dolgoletna sodelavka in strokovnjakinja za področje femicida Jasna Podreka, izpostavila, da je šlo še za en primer intimnopartnerskega nasilja, ki se je, kljub posredovanju institucij, končal tragično.

»Slovenija v povprečju beleži med pet in sedem takšnih umorov letno, intimnopartnerski umori oziroma femicidi pa so najpogostejši razlog za nasilne in prezgodnje smrti žensk pri nas,« pojasnjuje Podreka.

Kot še dodaja, če k tem številkam dodamo še tako imenovane kolateralne žrtve, kamor prištevamo osebe, ki so nemalokrat umorjene poleg partnerke - in pa tudi otroke, ki ob takšni tragediji, ne samo, da ostanejo brez obeh staršev, ampak ostanejo zaznamovani za celotno življenje, lahko vidimo, da so razsežnosti tega problema še veliko veliko večje.

V eni tretjini primerov se femicid zgodi kljub podani prijavi

Skoraj dve tretjini takšnih umorov se zgodi tam, kjer povzročitelj ni bil prijavljen in se nasilje ni obravnavalo v okviru institucij.

»Sočasno pa skrbi dejstvo, da se v približno eni tretjini primerov intimnopartnerski femicid zgodi tudi tam, kjer je bil povzročitelj prijavljen, kjer so postopki tekli in kjer so bile zoper povzročitelja izrečene tudi že določene sankcije – kot je ukrep prepovedi približevanja ali denarna kazen,« še pojasnjuje Podreka.

Kot še izpostavlja, za takšno dejanje težko krivimo zakonodajo, saj je slovenska zakonodaja na tem področju relativno dobra in pristojnim organom nudi relativno dober okvir ukrepanja in zaščite žrtve.

Vendar poudarja, da to ne pomeni, da zakonodajne izboljšave niso potrebne, vendar je bolj kot to potrebno pogledati, kaj je bilo ob vsakem takšnem dogodku storjeno in kaj ne, ter ugotoviti, kaj so tista siva polja pri preventivnem delu in delu na terenu, zaradi katerih v Sloveniji beležimo statistiko femicida, ki je vse prej kot spodbudna, lahko bi rekli celo zaskrbljujoča. 

Ključen je pomanjkljiv nadzor povzročitelja po prijavi

»V poglobljeni študiji intimnopartnerskega femicida v Sloveniji se v primerih, ko je bil povzročitelj prijavljen in mu je bil izrečen kateri od ukrepov, kot ključno pokaže zlasti v celoti pomanjkljiv ali nezadosten nadzor povzročitelja po prijavi in izrečenih prepovedih približevanja, pomanjkljivo delo s povzročitelji nasilja, v celoti odsotna obravnava povzročitelja in ocena njegove osebnosti in maščevalne naravnanosti ter nesodelovanje in povzročitelja z institucijami,« pojasnjuje Podreka.

»Opažamo tudi, da se organi pregona v primerih nasilja v družini izjemno redko odločijo za bolj stroge ukrepe, kot je na primer pripor. Tudi ko je žrtev v varni hiši, to še ne pomeni, da ni potreben izrek prepovedi približevanja ali celo pridržanje, saj povzročitelji pogosto žrtve iščejo tudi na tajnih lokacijah. Smiselno bi bilo razmišljati o uporabi zapestnic za sledenje v primerih, ko je povzročitelju izrečen ukrep prepovedi približevanja. Kljub zakonodajnim možnostim, je praksa še vedno takšna, da se umika žrtev nasilja z otroki,« še dodaja.

Na področju preprečevanja nasilja še ni storjeno dovolj

Kot družba in kot država še nismo naredili dovolj na področju preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami.

»Zato apeliramo, da brez sistemske podpore države in državnih institucij, večjega finančnega vložka na področje preventive in senzibilizacije zoper femicid in nasilje nad ženskami ter prevzemanje odgovornosti za storjene napake, smo vsi tisti, ki se s tem ukvarjamo, nemočni,« pravi Podreka.

V primeru nasilja poiščite pomoč

V primeru, da nasilje povzročate, se obrnite na Društvo za nenasilno komunikacijo.

V primeru, da nasilje doživljate, pokličite na zaupni SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja na brezplačno telefonsko številko 080 11 55.

Dosegljivi so 24 ur na dan vse dni v letu, tudi v tujih jezikih, mogoč je tudi posvet s kriminalistko in pravnico.

Vir: Facebook Društvo SOS telefon

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice