Del gnezdilne kolonije breguljk ob Savi (foto: Matej Gamser).
Ljubljanainfo
Tor, 29.8.2023 15:19
Poplave niso prizadele zgolj ljudi. Sava je odnesla rekordno kolonijo breguljk.

Breguljka oziroma peščena lastovka v Sloveniji živi predvsem v vzhodnem nižinskem delu, ob rekah – med lastovkami jih ni, ki bi bile bolj vezane na vodo.

Gnezdijo v rovih, ki jih skopljejo v strme in neporaščene peščene brežine. Te pa je mogoče najti le ob tistih predelih rek, kamor še ni posegel človek.

»Da strma rečna brežina, primerna za breguljke, sploh nastane, je potreben konstanten proces rečne erozije. Le-ta pa ni možen, če so bregovi tako rekoč zabetonirani, pretok vode pa reguliran na biološki minimum. Obnavljajočih se naravnih peščenih sten, v katerih bi gnezdile breguljke, na naših rekah praktično ni več,« so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Njegovi prostovoljci vsako leto umetno vzdržujejo nekaj deset metrov peščenih sten, da ne bi breguljke pri nas izumrle.

»S stališča breguljk je torej občasen velik vodostaj, ki »gloda in čisti bregove«, nujen za njihov obstoj. A ob pravem letnem času, kadar so lastovke v Afriki.«

Letos je bila na Savi pri Sneberjah vzpostavljena rekordna kolonija breguljk pri nas – z lanskih 15 parov se je številka povzpela na rekordnih 1300 parov, to je približno polovico celotne slovenske populacije. Tako velika kolonija je redkost tudi v evropskem merilu.
 

Do avgusta so mladiči iz prvega legla uspešno poleteli. A kaj ko je povodenj 4. avgusta uničila vsa druga legla, jih dobesedno odtrgala.

»Debelejših skladov finega sedimenta, ki je primeren za kopanje gnezdilnih rovov breguljk, v veliki meri ni več. Tisti, ki so še ostali, pa so spodjedeni in se bodo najverjetneje kmalu porušili. Da se bo rekordno leto na tej lokaciji še kdaj ponovilo, je postalo manj verjetno.«

Smrtnost bi bila še večja, če bi se povodenj pripetila v juniju. Poleg tega pa so v omenjenem društvu prepričani, da obstaja upanje, da je reka kje na novo formirala primerno gnezdišče.

»In breguljke ga bodo prihodnje leto zagotovo našle in kolonizirale.«

Starejše novice