Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 3.12.2023 11:22
Raznorazni adventni koledarji so postali pravi fenomen.

Običaj adventnih koledarjev izvira iz Nemčije iz zgodovine devetnajstega stoletja. Nemški protestanti so sprva dneve adventa označili s prižigom sveč ali v malo bolj poenostavljeni različici so s kredo označili stene ali vrata. 

Kasneje, leta 1851 se je pojavila nova metoda obešanja ročno izdelanih lesenih ikon, iz katerih so se sčasoma razvili sodobni adventni koledarji. 

Sodobni koledarji, ki razveselijo s majhnimi čokoladicami, pa so se pojavili komaj v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Koledarji vsebujejo marsikaj

Kar se je začelo s majhnimi čokoladicami, pa je preraslo v pravi predbožični spektakel. Pretirani kapitalistični konzumerizem ni spregledal niti adventne koledarje in tudi te napihnil v najpotratnejšo obliko porabe, kar jih premore kartonska škatla. 

Skromnejši, čokoladni adventni koledar lahko kupite že za približno tri evre, za kakšno boljšo čokolado priznanih blagovnih znamk pa boste odšteli tudi petnajst evrov ali več.

Če pa niste ravno čokoholik, vendar še vedno radi kaj prigriznete, si lahko privoščite koledar najrazličnejših vrst živilskih izdelkov, kot na primer:

  • štiriindvajset različnih lizik,
  • marmelade,
  • najrazličnejši bonboni vseh znamk in okusov,
  • oreščki in suho sadje,
  • čaji,
  • kava,
  • balzamičen kis in olje.
Advetni koledar balzamičnega kisa in oljčnega olja (vir: Piccantino.si):

Za tiste, ki ste bolj žejni kot lačni, so na voljo tudi izključno tekoči izdelki najraznejših vrst, ni pijače, ki bi jih norost adventnih koledarjev zaobšla. 

Tako lahko decebra vsakonevno uživate mini porcije raznih žganih pijač, piva, vina, penine ali likerjev. 

Tudi najdražji adventni koledar, ki ga ponuja nemški spletni trgovec Amazon.de, vsebuje žgane pijače in stane kar 2495,99 evrov.

Adventni koledar z viskijem (vir: Amazon.de, posnetek zaslona).

Otroški adventni koledarji

Vsi, ki imajo v življenju otroke, se zavedajo kakšen vpliv imajo na malčke risani junaki in različne pisane podobe, zato ni presenetljivo, da tudi tukaj ponudba ne razočara. 

Izdelke bolj popularnih likov, pa naj so ti iz risank, filmov, serij, iger ali knjig lahko podarite tudi v miniaturni obliki.  

Čeprav je veliko otroških koledarjev, pa imajo ti vse prej kot majhno ceno, za nekatere boste morali odšteti tudi okoli sto evrov.

Raznorazne reči

Alternativno so na voljo tudi adventni koledarji s kristali, disečimi svečami, različnimi orodji ali nogavicami. 

Med najdražjimi adventimi koledarji, ki jih ponuja spletna trgovina Mimovrste.si, je tudi koledar s porcelanastimi božičnimi okraski za kar 534,20 evrov

Nekateri koledarji pa vključujejo več kot le materialno veselje, ampak so oblikovani v družabno igro, ki jo rešujete preko adventnega obdobja.

Družabna igra (vir: TojeTo.info).

Nekateri sploh ne vsebujejo materialnih reči, ampak razveseljujejo z lepimi mislimi ali pa kakšno drugo pozitivno vsebino. Najdete lahko celo adventni koledar podkastov

Če pa imate morda živali raje kot ljudi, pa brez skrbi, koledar lahko privoščite tudi svojim kosmatim prijateljem, saj so na trgu na voljo tudi z mačjo ali pasjo hrano.

Adventni koledar za pse (vir: Dm.si).

Najrazličnejši kozmetični izdelki

Tudi tukaj ni izdelka, ki bi bil pozabljen, najdete lahko koledarje z ličili, laki za nohte, kremami, parfumi, maskami za obraz ali pa tudi z moško kozmetiko.

Na nemškem Amazonu je na voljo celo adventni koledar za odrasle, ki vsebuje različne »igrače«, ki je prava prodajna uspešnica. Naročite ga lahko za 59,95 evrov.

Adventni koledar lahko izdelate sami

Vsekakor se vsi razveselimo kakšne malenkosti, vendar se vam za iskanje sreče ni treba odpraviti v trgovino. 

Adventni koledar lahko izdelate tudi doma, uporabite lahko različne materiale, karton, papir, les ali pa raznovrsten odpadni material.

Enostavna ideja je na primer uporaba kuvert, ki jih lahko tudi sami izdelate. Izkoristite lahko tudi stare tulce toaletnega papirja. Na spodnjih slikah smo zbrali nekaj primerov.

Vir: LovedbyEsther.com
Vir: MakersNook.com
Vir: DotNCross.com

V domače adventne koledarje lahko skrijete marsikaj, tudi kakšno personalizirano pozornost. 

S takšnim koledarjem zmanjšate možnost razočaranja, saj so nekateri kupljeni adventni koledarji lahko tudi neprijetno presenečenje.

Starejše novice