Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 18.8.2022 11:00
Poleti se je Evropa soočala z rekordno vročino in sušo. Vremenoslovci so zdaj napovedali, kakšno vreme bo doletelo Evropo v jeseni. Bo jesen prinesla kanček upanja?

Meteorološki spletni portal AccuWeather je tako kot pred vsakim letnim časom tudi za prihajajočo jesen izdal dolgoročno napoved za vreme v Evropi. 

Velik del Evrope se letošnje poletje spopada z rekordno vročino, sušo brez primere in gozdnimi požari, ki so prizadeli vse vidike življenja. Zahodna Evropa je utrpela enega najmočnejših junijskih vročinskih valov doslej. 

Bo jesen prinesla kanček upanja?

Vremenoslovci trdijo, da prehod iz poletja v jesen za mnoge Evropejce ne bo opazen, saj se bodo nadaljevale tolpe in sušne razmere.

Vir: Accuweather

Prehod na 'jesenske' temperature bo počasen

Prevladujoče območje visokega zračnega tlaka, ki je to poletje povzročilo ekstremne vročinske valove, naj bi vztrajalo vsaj v prvem delu jeseni. To pomeni, da bodo temperature v večjem delu zahodne in srednje Evrope v povprečju za eno do dve stopinji Celzija nad običajnimi. 

»Na splošno bo sezona topla in prehod na normalne temperature bo počasen,« napoveduje meteorolog Tyler Roys.

Suša bo še naprej povzročala težave

Podatki, ki jih je julija objavil Evropski observatorij za sušo, so pokazali, da se več kot 60 odstotkov celine sooča s sušnimi razmerami.

Suša je prizadela vse od proizvodnje energije do kmetijstva, rečnega prometa, prevoza blaga in porabe vode. Uničujoče nizke gladine vode so prizadele nekatere najpomembnejše evropske reke, med drugim Pad, Temzo in Ren.

Meteorologi AccuWeather pravijo, da obeti za obsežne padavine, ki bodo preprečile sušo v najbolj prizadetih regijah, niso obetavni.

Vreme bo bolj suho kot običajno na območju od Iberskega polotoka do Francije, Italije in celo daleč na severu do južnih delov Združenega kraljestva.

»To bi lahko bila najhujša suša za južno Anglijo, Francijo in Nemčijo v zadnjih desetletjih,« je dejal Roys.

Dolgotrajna suša bo še naprej povzročala težave pri oskrbi s hrano in vodo ter pri transportu blaga po Evropi zaradi izjemno nizkih vodostajev rek. 

»Sezona gozdnih požarov, ki se običajno konča septembra in v začetku oktobra na jugu, se bo verjetno nadaljevala v jesen,« je pojasnil meteorolog Alan Reppert.

Hud udarec bo utrpelo tudi kmetijstvo. Roys je dejal, da pričakuje, da bo pridelek koruze v Evropi »en najnižjih v zadnjih letih in morda eden najnižjih v zadnjem desetletju - zaradi tega, kako suha je bila v južni Franciji, severni Italiji in na Balkanu.«

Na jugovzhodu pestre vremenske razmere

Nekatere najbolj pestre vremenske razmere v jesenski sezoni naj bi zajele jugovzhodne dele celine, vključno z Grčijo in Balkanom. 

Meteorologi pravijo, da bodo v začetku jeseni še prisotni vročinski valovi, preden bo prišlo do spremembe vremenskih vzorcev. 

»Na teh območjih bi se lahko do druge polovice sezone povečala količina padavin,« je dejal Roys.

»Če se bo nadaljevalo nadpovprečno toplo vreme in bodo temperature vode ostale visoke, se lahko povečajo možnosti za nastanek medikan pozneje v sezoni,« pravi Roys.

Beseda medikan je skovana iz besed Mediteran in hurikan in se nanaša na netropsko nevihto, ki jo ki jo 'hranijo' tople vode Sredozemskega morja. Medikan lahko povzroči močan veter in močan dež.

»Ta scenarij, če se bo uresničil, bi lahko bil edino upanje tega dela Evrope za kakršno koli olajšanje od vztrajne suše. Če se ta scenarij ne bo uresničil, bo suša v južni Franciji, Italiji in na Balkanu trajala dolgo v jesen,« je sklenil Roys.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice