Foto: Bobo
STA
Pet, 24.2.2023 20:23
Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je prenehala z delom.

Kot je današnji novinarski konferenci izpostavil Mario Fafangel, posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zaključuje s svojim delom. Bolezen covid-19 je namreč obvladljiva z obstoječimi sistemi.

Nekdanji vodja skupine tako zapušča mesto predstojnika centra za nalezljive bolezni, znotraj Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo prevzel druge naloge.

Potreb po posebni skupini za koronavirus ni več

Fafangel je ob tem poudaril, da je epidemična slika stabilna, stanje, povezano s covidom-19, pa je trenutno obvladljivo. V veljavi so obstoječa epidemična poročila, situacijo pa epidemiologi spremljajo.

 »Vstopamo v četrto leto covida, zadeve so bistveno drugačne, kot so bile leta 2020, ne moremo več reči, da je zadeva nepričakovana na globalni ravni,« je dejal in dodal, da bo tudi Svetovna zdravstvena organizacija, po njegovih besedah, začela razmišljati, ali je covid-19 še vedno globalna grožnja javnemu zdravju.

Zato potreb po posebni skupini tako ni več, odločitev so soglasno sprejeli tudi vsi člani skupine, ki se jim je Fafangel ob tem zahvalil za opravljeno delo.

Pojasnil je, da so se člani skupine srečali na 21 sejah, sprejeli so 28 mnenj in pripravili dva osrednja dokumenta. Spomnil je, da so lani poleti pripravili strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom v jesensko-zimski sezoni 2022/2023 v Sloveniji. Ta priporočila so še vedno v veljavi.

Cepljenje kljub temu še vedno priporočljivo

Kot je še poudaril Fafangel, pa cepljenje še vedno ostaja 'prva obrambna linija' proti bolezni.

Starejšim od 60 let je tako priporočen sezonski odmerek cepiva proti covidu-19, saj covid-19 še vedno, čeprav ne predstavlja več populacijske grožnje, predstavlja tveganje za posameznika.

Fafangel zapušča mesto predstojnika centra za nalezljive bolezni

Ob sklenitvi dela posvetovalne skupine Fafangel zapušča mesto predstojnika centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po novem se bo posvečal raziskovanju in razvoju, modeliranju, mednarodnim misijam in sodelovanju z Evropskim centrom za nalezljive bolezni.

Mesto predstojnice centra pa bo prevzela Marta Grgič Vitek, sicer nacionalna koordinatorica za cepljenje.

»Še enkrat bi šel čez vse to, kar je bilo, ker smo lahko pomagali takrat, ko je bilo potrebno,« je ob odhodu še dejal Fafangel in dodal, da je nastopil trenutek, ko bo lahko več časa posvetil družini.

Starejše novice