Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 7.1.2022 20:41
Od ponedeljka bo krajša veljavnost testov pri vstopu v Slovenijo, krajša se tudi karantena. V javnem potniškem prometu pa odslej še omejeno število potnikov.

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da je od ponedeljka krajša veljavnost testov pri vstopu v Slovenijo, krajša je tudi karantena.

Spremenila je tudi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki določa pogoje uporabe javnega prevoza potnikov v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. 

Odlok začne veljati v ponedeljek, 10. januarja 2022.

Krajša veljavnost testov pri vstopu v Slovenijo

Spreminja se pogoj testiranosti za vstop v Slovenijo brez karantene, in sicer se skrajšuje veljavnost testa PCR na 48 ur od odvzema brisa in hitrega antigenskega testa na 24 ur od odvzema brisa, kot to že velja za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Sloveniji. Pogoja cepljenja in prebolelosti se ne spreminjata.

Kot je bilo danes že povedano, se skrajšuje tudi trajanje karantene na domu z deset na sedem dni. 

Pri predčasni prekinitvi karantene ni sprememb. Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, lahko karanteno predčasno prekine z negativnim testom PCR. Testiranje pa se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Ukinjajo se strožji pogoji vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron, prav tako ni več seznama teh tveganih držav.

V javnem potniškem prometu omejeno število potnikov

Odlok o spremembi in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 spreminja in dopolnjuje do sedaj veljaven Odlok tako, da določa pogoje uporabe javnega prevoza potnikov v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok določa, da je uporaba javnega prevoza potnikov dovoljena osebam, ki izvajalcu predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in ob uporabi zaščitne maske.

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih, je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. 

Stojišča primerno označena, vstopa se le pri sprednjih vratih

V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena. Pri prevozih potnikov se vstopa pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov.

V javnem prevozu oseb v železniškem prometu je število potnikov omejeno na število sedišč. V potniških vagonih, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča.

Razdalja med potniki na stojiščih mora biti najmanj meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža, je lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

Odlok začne veljati 10. januarja 2022, s čimer se izvajalcem prevoza potnikov omogoči primeren čas za označitev stojišč.

Starejše novice