Ljubljanainfo
Pet, 30.4.2021 14:40
Inšpektorji napovedujejo poostren nadzor na terasah gostinskih lokalov. Ob tem ugotavljajo, da se stanje v cepilnih centrih izboljšuje, odstopanj od cepilne strategije je vse manj.

V prihodnjih dneh bodo inšpektorji izvajali poostren nadzor na terasah gostinskih lokalov, je napovedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

V obdobju od 19. do 25. aprila so inšpektorji opravili 3608 nadzorov. Največ nadzorov je opravil zdravstveni inšpektorat, in sicer 894.

Največ nadzorov je bilo opravljenih v trgovinah, in sicer 601, v gostinstvu je bilo opravljenih 478 nadzorov. Najpogostejše nepravilnosti so se navezovale na nevzdrževanje medosebne razdalje, neuporabo zaščitnih mask, neizpolnjevanje pogojev o opravljanju gostinske dejavnosti in nerazpoložljivost razkužil.

Za prihodnje dni napovedujejo poostren nadzor na terasah gostinskih obratov, ki ga bodo poleg zdravstvenega in tržnega inšpektorata izvajali tudi inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V cepilnih centrih manj odstopanj od strategije

Zdravstveni inšpektorji ugotavljajo, daj se stanje v cepilnih centrih izboljšuje, organizacija in izvajanje cepljenja proti covidu-19 večinoma potekata skladno z nacionalno strategijo, poleg tega dodatni cepilni centri prehajajo na aktivno vabljenje ljudi na cepljenje.

V preteklem tednu je bilo opravljenih tudi 175 nadzorov nad izvajanjem cepljenja. Neskladnosti so bile tokrat ugotovljene le v enem primeru in sicer pri koncesionarju v sklopu cepilnega centra Zdravstvenem domu Izola. Neskladje je bilo takoj odpravljeno.

Vabila na cepljenje poslali pomotoma

Kot je povedala Potza, so na inšpektoratu zasledili poročanje v medijih in na socialnih omrežjih v zvezi z osebami, ki so bile 27. aprila vabljene na cepljenje v cepilni center Zdravstveni dom Ljubljana na Gospodarskem razstavišču, vendar pa nato cepljenje ni bilo izvedeno.

Izkazalo se je namreč, da so bile vabljene pomotoma. 

»Napake se ob izvedbi tako množičnega cepljenja lahko zgodijo, skupni cilj vseh pa je, da se napake v čim večji meri odkrijejo in v najkrajšem možnem času odpravijo,« je dejala Potza.

Po sprostitvi prehajanja med regijami manj policijskih nadzorov

Policisti so v zadnjih sedmih dneh povprečno opravili 1884 nadzorov dnevno, kar je manj kot teden pred tem, je povedal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Skupaj so v dveh tednih opravili nadzore na 26.373 krajih. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi prijav s strani občanov. Skupaj so izrekli 1429 ukrepov, pri čemer je bilo skoraj 83 odstotkov opozoril.

»V večini primerov je pri tem šlo za kršitve odloka o omejitvi gibanja in pa odloka omejitve zbiranja ljudi. Izjema so dnevi, ko so se odvijali neprijavljeni protesti,« je razložil Pečjak. 

Največ opozoril so izdali na območju Ljubljane, sledi Maribor

Največ ukrepov so izvedli na območju Policijske uprave Ljubljana, in sicer 283. V Mariboru so izdali 92 ukrepov in v Celju 84, sledi Policijska uprava Novo mesto z 51 ukrepi. Na območju Policijske uprave Murska Sobota so izrekli 19 ukrepov.

Policija je na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah na naši notranji meji, osebam izdala skupaj 3685 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

Od tega so preklicali 36 potrdil, saj se je kasneje izkazalo, da so osebe imele ustrezna dokazila, da lahko vstopijo v državo brez napotitve v karanteno na domu.

Starejše novice