Nika Vajnhandl
Pon, 20.12.2021 19:58
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so izvedli raziskavo, v kateri so preverjali, kako sladke so v resnici temne čokolade.

Glede na nedavno spletno anketo Potrošnikovega zooma so temne čokolade pri anketirancih nekoliko bolj priljubljene od mlečnih čokolad, marsikdo pa kupuje obe vrsti izdelkov.

Pa so temne čokolade prehransko res bolj ustrezne od mlečnih čokolad? 

Dobre temne čokolade na naših policah ni

Ocenili so 15 temnih čokolad, med njimi po štiri čokolade s 70-, 72- in 74-odstotnim deležem kakava ter tri s 75-odstotnim deležem kakava.

Zaradi visoke vsebnosti sladkorja in nasičenih maščob dobre ocene ni dobila nobena, sedem jih je prejelo oceno povprečno, osem čokolad pa celo oceno pomanjkljivo.

Kar 11 izmed 15 izdelkov je vsebovalo tudi vsaj en aditiv. V večini je to emulgator - lecitin, nekateri vsebujejo še aromo … 

Zveza potrošnikov Slovenije priporoča, da izberete temno čokolado brez aditivov. 

In kako trajnostne so temne čokolade? Kar devet čokolad vsebuje eno izmed trajnostnih oznak, s katerimi dokazujejo, da izhajajo iz pravične trgovine s kakavom ali ekološke pridelave. Pri embalaži ima večina še prostor za izboljšave.

Kako zdrave so temne čokolade?

Marsikdo zmotno misli, da so temne čokolade bolj »zdrave«, saj naj bi vsebovale manj sladkorja od mlečnih čokolad. 

»A če pogledamo njihov celotni prehranski profil, bomo hitro ugotovili, da je vsebnost sladkorja v primerjavi z mlečnimi čokoladami sicer manjša, a tudi temne čokolade vsebujejo precejšen delež maščob in nasičenih maščob. Zato se je treba zavedati, da je tudi takšno živilo primerno zgolj za sladico, uživanje temne čokolade naj ne bo prepogosto,« opozarja Melita Kogovšek z Zveze potrošnikov Slovenije, saj se pri večini izdelkov vsebnost sladkorja giblje med 22 in 29 gramov na sto gramov izdelka. 

14 izdelkom so glede vsebnosti sladkorja na prehranskem semaforju prižgali rdečo luč. Izjema je bil en izmed ocenjevanih izdelkov, a le zato, ker je proizvajalec sladkor nadomestil s sladili.

Rdeča luč za vsebnost nasičenih maščob

Vsebnost nasičenih maščob se giblje med 24 in 29 grami na sto gramov izdelka, večina izdelkov je prav zaradi visokih vsebnosti sladkorja in nasičenih maščob za oceno prehranskega profila dobila oceno nezadovoljivo.

Nasveti

  • Tudi temna čokolada je sladica, zato je ne uživajte prepogosto in v prevelikih količinah.
  • Izbirajte temne čokolade s čim manj sladkorja in maščob.
  • Za čim bolj trajnosten nakup, izberite izdelek z eno izmed zaupanja vrednih trajnostnih oznak.
  • Preverite, kako nastane čokolada!
  • Večji je delež kakava, višja je praviloma cena. Za čokolado s sto odstotkov kakavovih delov boste odšteli približno trikrat več kot za tisto ki vsebuje 70-odstotni kakavni delež - ob upoštevanju cene za kilogram.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice