Ljubljanainfo
Tor, 10.8.2021 06:52
Pri doseganju ustrezne precepljenosti in zmanjševanja števila okužb so pomembna tudi podjetja s svojimi zaposlenimi. Preverili smo, kako podjetja po Sloveniji spodbujajo cepljenje in kakšna je precepljenost v podjetjih.

Predstavniki zdravstvene stroke še naprej izpostavljajo koristi cepljenja proti covidu-19 in neznatna tveganja za resne neželene učinke. Tako pri cepljenih kot prebolevnikih je namreč možnost prenosa okužbe ali težjega poteka bolezni bistveno manjša.

Da bi bila precepljenost zadostna in jesen mirnejša, bi morali doseči dvotretjinsko precepljenost, še poudarjajo.

Med njimi je tudi zdravstveni minister Janez Poklukar, ki pravi, da če v državi ne bo ustrezne precepljenosti, bomo po sedanjih kazalnikih sredi novembra dosegli številke, ki so bile marca podlaga za zapiranje družbe.

»Zato moramo biti za dosego končnega cilja, to je 65- do 70-odstotne precepljenosti, enotni,« poudarja Poklukar.

Še daleč do 65-odstotne precepljenosti

V Sloveniji je do tega trenutka s prvim odmerkom cepljenih 939.181 posameznikov, gre za 45-odstotni delež oseb, z vsemi odmerki pa 831.476 posameznikov oziroma 39-odstotkov ljudi. Da bi dosegli 65-odstotno precepljenost, je tako še daleč.

Ker ima pri doseganju precepljenosti velik pomen prav vsak posameznik družbe, so nekatera slovenska podjetja aktivno pristopila k temu, da bi zagotovila čim večjo precepljenost svojih zaposlenih in posledično celotne populacije.

Preverili smo, na kakšen način spodbujajo k cepljenju ljubljanska ter okoliška podjetja in kako so ta pripravljena na morebitni četrti val.

V Marpromu organizirano cepljenje že spomladi

V številnih podjetjih so za svoje zaposlene organizirali skupinsko cepljenje proti covidu-19. Zaposleni v podjetju Marprom so imeli možnost organiziranega skupinskega cepljenja že spomladi, v treh skupinah pa jo je izkoristilo skupno 110 sodelavcev.

Ob tem so nekateri zaposleni v minulih mesecih cepljenje opravili sami, kar nekaj pa je v podjetju tudi prebolevnikov.

»V Marpromu smo mestni potniški promet in tudi ostale dejavnosti v času koronakrize vseskozi izvajali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in z ukrepi, določenimi z vladnimi odloki. Tako bomo v podjetju ravnali tudi v prihodnje,« poudarjajo.

V Pošti Slovenije so na morebitni četrti val dobro pripravljeni

V Pošti Slovenije so na območju celotne Slovenije organizirali cepljenja za zaposlene v mesecu maju in juniju, na podlagi takrat veljavne strategije cepljenja, pri čemer poudarjajo, da je bil odziv zaposlenih dober, saj se je v omenjenem času cepilo preko 550 oseb.

»Kmalu za tem je bilo cepljenje prosto dostopno za vse, zato kolektivnega cepljenja več nismo organizirali,« razkrivajo za Ljubljanainfo na Pošti Slovenije.

Še naprej zaposlene vseskozi spodbujajo k cepljenju, tako prek internih obvestil kot sestankov z zaposlenimi.

»Sploh v obvestilih, povezanih s covidom-19, vedno poudarimo, da predstavlja cepljenje ključni preventivni ukrep za preprečevanje širjenja virusa,« dodajajo v Pošti Slovenije.

Podatka o tem, koliko zaposlenih se je že cepilo, nimajo, saj gre za osebni podatek, ki ga zaposleni ni dolžan posredovati delodajalcu.

V Pošti Slovenije že od vsega začetka dajejo velik poudarek zaščitnim ukrepom v času covida-19 in so tudi na morebitni četrti val dobro pripravljeni.

Tudi podjetje AJM s skupinskim organiziranim cepljenjem

Skupinsko cepljenje so junija organizirali tudi v podjetju AJM, kjer se je cepljenja udeležilo 29 zaposlenih. Pri tem direktor podjetja AJM Trivo Krempl poudarja, da se je vsaj toliko zaposlenih cepilo že pred samim organiziranim cepljenjem.

Natančnih podatkov o precepljenosti zaposlenih nimajo, vendar glede na interno komunikacijo z zaposlenimi ocenjujejo, da je precepljenost okoli 40-odstotna.

Tudi na morebitni četrti val so v podjetju dobro pripravljeni, saj se po besedah Krempla zavedajo resnosti epidemije in so ves čas pojava epidemije koronavirusa veliko pozornosti posvečali obveščanju in izobraževanju zaposlenih o ukrepih na delovnem mestu. 

V Mariborski livarni Maribor cepljenih preko 50 odstotkov zaposlenih

Da so kolektivno cepljenje zaposlenih organizirali tudi v svojem podjetju, poudarjajo v Mariborski livarni Maribor. Pri tem dodajajo, da so se zaposleni na cepljenje prijavili prostovoljno, pri čemer predvidevajo, da precepljenost sega krepko čez 50 odstotkov

»Še zmeraj veliko skrb posvečamo ohranjanju zdravja in varnemu delu sodelavcev ter dosledno izvajamo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Trenutno v podjetju nimamo okužb, vseeno pa ohranjamo visoko stopnjo zaščitnih ukrepov za zajezitev epidemije, zato v jesenskih mesecih ne pričakujemo večjih težav glede širjenja epidemije v našem podjetju,« so še za Ljubljanainfo povedali v Mariborski livarni Maribor.

Snaga delavce dvakrat pozvala k cepljenju

V mariborski Snagi so sodelavce doslej povabili oziroma pozvali k cepljenju dvakrat. »S številom zaposlenih, ki so se cepljenja udeležili nismo seznanjeni, prav tako o tem nismo dobili povratne informacije. Preko svojih internih oblik komuniciranja smo sodelavcem ponudili še kakšno organizirano obliko cepljenja, v kolikor obstaja interes in jim tako olajšamo pot,« poudarjajo v Snagi.

V podjetju verjamejo, da so na nov val okužb, glede na ustaljeno prakso, ki jo izvajajo, pripravljeni. »Naša naloga je do sodelavcev pravočasna in učinkovita komunikacija v zvezi s sprejemanjem navodil, zato sodelavce k cepljenju posebej ne spodbujamo, saj se zavedamo, da gre pri tem za osebno odločitev posameznika, na katero ne želimo kakorkoli vplivati, saj tudi ne moremo prevzemati odgovornosti v primeru nastopa težav, do katerih prihaja. Še naprej pa bomo spodbujali k upoštevanju vseh ukrepov, da zaščitimo zdravje svojih sodelavcev,« še dodajajo v Snagi.

Zavarovalnica Sava svojim zaposlenim še naprej priporoča cepljenje

Kolektivno cepljenje zaposlenih so organizirali tudi v Zavarovalnici Sava, in sicer v mesecu juniju. Izvedli so ga na dveh lokacijah, v Mariboru in Ljubljani, pri čemer poudarjajo, da so se ga lahko udeležili tudi zaposleni z drugih območij. 

»Glede na to, da je situacija sedaj drugačna in je cepljenje tudi brez naročanja lažje dosegljivo vsem državljanom, novega kolektivnega cepljenja v okviru Zavarovalnice Sava nismo planirali, vsekakor pa bomo o njem razmislili, če pride do te potrebe,« dodajajo v Zavarovalnici Sava.

Pri tem poudarjajo, da je cepljenje v Sloveniji prostovoljno in kot tako osebna odločitev vsakega posameznika.

»Tega se moramo zavedati in kot delodajalec tudi spoštovati. Vsekakor pa si v največji skrbi za vse zaposlene želimo, da bi se tudi v prihodnje zaposleni kar najbolje ubranili morebitnih okužb. Zato cepljenje zaposlenim priporočamo ter s primerno in redno komunikacijo obveščamo o razmerah in jih spodbujamo, da poskrbijo za svoje zdravje,« zaključujejo v Zavarovalnici Sava.

Nova KBM s svobodno odločitvijo o cepljenju

O številu cepljenih delavcev ne razpolagajo niti v Novi KBM, kjer pa so zaposlenim vseeno omogočili organizirano cepljenje in jim tako dali možnost svobodne izbire, ali se bodo cepili ali ne.

»Banka je kot odgovoren delodajalec zaposlenim omogočila organizirano cepljenje. Zaposlene tudi sicer prek kanalov internega komuniciranja spodbujamo k spoštovanju zaščitnih ukrepov, med katere štejemo tudi cepljenje, a odločitev o cepljenju prepuščamo vsakemu posamezniku, saj smo prepričani, da gre za osebno odločitev,« menijo v Novi KBM.

Pri tem dodajajo, da so v času razglašene epidemije strankam zagotavljali nemoteno opravljanje storitev, zaposlenim pa varno delovno okolje, zaradi česar so prepričani, da so tudi na morebitni četrti val ustrezno pripravljeni.

Na nov val pripravljeni tudi v Dravskih elektrarnah

S podatkom o precepljenosti zaposlenih pa razpolagajo v družbi Dravske elektrarne Maribor, vendar tega podatka za naš portal niso razkrili. A so podobno kot v ostalih podjetjih, za svoje zaposlene organizirali skupinsko cepljenje.

»V duhu odgovornosti do sebe in drugih sledimo vsem priporočilom države in uvajamo dodatne preventivne ukrepe, da bo enako tudi v prihodnje. Prepričani smo, da smo pripravljeni tudi na morebitni naslednji val epidemije,« so za Ljubljanainfo poudarili v družbi.

Cepljenje zaposlenim omogočila tudi Magna

Možnost cepljenja je svojim zaposlenim prav tako ponudila družba Magna, in sicer po vsem svetu kot tudi v Gradcu in jih je k temu tudi stimulirala.

Podatkov o številu cepljenih v Magni ne beležijo, saj kot pravijo, zaposleni niso dolžni delodajalcu poročati o svojem cepilnem statusu.

V Podjetju Paradajz in Griško cepljeni skoraj vsi zaposleni

Kolektivnega cepljenja pa niso organizirali v podjetjih Paradajz in Griško, v katerih pridelujejo priljubljeni paradižnik Lušt. Kljub temu pa so nam iz podjetja sporočili, da so na obeh lokacijah, v Renkovcih ter Mali Polani, kjer pridelujejo paradižnik, precepljeni skoraj vsi zaposleni.

»V primeru četrtega vala smo, kar se tiče upoštevanja ukrepov, uporabe zaščitnih sredstev, in na sploh organizacije dela, dobro pripravljeni,« še dodajajo. 

Cepljenje pomembno tudi za prehajanje mej in lažje opravljanje dela

Na pobude o kolektivnem cepljenju pa so se odzvali v lendavskem podjetju Virs, kjer so se v začetku junija zaposleni cepili v Zdravstvenem domu Lendava. Po internih podatkih, naj bi bila trenutno precepljenost v omenjenem podjetju okoli 70-odstotna

Sicer pa vodstvo podjetja, ki podpira cepljenje, zaposlene spodbuja k cepljenju preko elektronskih sporočil in z objavami na njihovih oglasnih deskah. 

»Zavedamo se, da so v teh časih potrebna številna prilagajanja, pa vendar ocenjujemo, da smo dobro pripravljeni tudi na četrti val, v kolikor se bo zgodil. Tri vale smo izpeljali brez večjih poslovnih izgub, upoštevajoč vse ukrepe, ki so bili podani za zajezitev širjenja virusa. Ker je večina naših zaposlenih precepljena, bo olajšano predvsem prehajanje mej in opravljanje servisov in montaž v tujini, kar nam je do sedaj predstavljalo največjo oviro,« poudarja vodstvo podjetja Virs.

Legartis z več kot 70-odstotno precepljenostjo

Po zbranih podatkih je precepljenost zaposlenih v podjetju Legartis več kot 70-odstotna, pri čemer so kolektivno cepljenje prav tako organizirali v začetku junija. 

»Medtem ko so se prijavljali na seznam za cepljenje, je več kandidatov omenilo, da imajo že termine dogovorjene pri svojem osebnem zdravniku, zato se tega cepljenja niso udeležili. Podjetje o možnostih cepljenja in testiranja redno objavlja na oglasni deski, prav tako veliko informacij dobijo preko medijev. Verjamemo, da bomo glede na uspešno precepljenost zaposlenih lahko dobro poslovali v jeseni in nas to ne skrbi,« dodajajo.

Komunala bo delo nadaljevala kljub morebitnemu novemu valu

Na drugi strani pa iz Komunale v Murski Soboti razkrivajo, da so se njihovi zaposleni začeli cepiti v začetku leta, ko so pristojni v državi cepili kritično infrastrukturo.

»Ko se je izvajalo cepljenje v smislu cepljenja zaposlenih v kritični infrastrukturi, je bilo cepljenih okoli 30 odstotkov zaposlenih. O ponovnem kolektivnem cepljenju pa trenutno ne razmišljamo, saj skušamo zaposlene spodbujati z individualnimi razgovori. Glede na našo dejavnost je upoštevanje ukrepov glede preventive nujno, ne glede na to, ali bo četrti val ali ne, saj se izvajanje javnih služb ne sme zaustaviti,« poudarjajo na Komunali.

Organizirano cepljenje tudi v Petrolu

V družbi Petrol že ves čas ozaveščajo zaposlene o možnosti cepljenja in jih spodbujajo k preudarnemu razmisleku o tem.

Za Ljubljanainfo so povedali, da so zaposlenim, ki delajo neposredno v kritični infrastrukturi, omogočili predčasno cepljenje, skladno s priporočilom ustreznih organov. Prav tako so organizirali cepljenje za vse, ki so se zanj prostovoljno odločili. 

Podjetje Fraport razvilo celo lastni covid-19 sledilnik

Podobno pot so ubrali tudi v podjetju Fraport Slovenija, saj so bili skladno z državno cepilno strategijo njihovi zaposleni uvrščeni na prednostni seznam.

Pri tem se je do današnjega dne v podjetju cepilo 44 odstotkov zaposlenih, 21 odstotkov pa je okužbo že prebolelo.

»Znotraj družbe smo razvili lasten covid-19 sledilnik, preko katerega redno spremljamo število okužb v družbi, število zaposlenih, ki so v izolaciji in število zaposlenih, ki so cepljeni. Spremljamo tudi odstotke zaposlenih po posameznih službah, ki so zaradi okužbe s covidom-19 odsotni, saj se lahko tako v primeru večjega števila odsotnih zaposlenih prej odzovemo,« še dodajajo v Fraportu.

V podjetju Plastika Skaza cepljenje ni bilo organizirano

Na drugi strani so v mesecu maju, ko je Ministrstvo za zdravje pozivalo k cepljenju zaposlenih v gospodarstvu, v ljubljanskem podjetju Plastika Skaza razmišljali o tem, da bi organizirali kolektivno cepljenje.

A so kasneje to zamisel opustili, saj po njihovih navedbah ni bilo možno pridobiti podatka o vrsti cepiva, prav tako pa ne izbirati termina za cepljenje.

»Organizirati cepljenje katerikoli dan v tednu za nas žal ni sprejemljivo, saj lahko morebitni neželeni stranski učinki privedejo do zaustavitve proizvodnje za kakšen dan ali več. Posledično lahko to privede do nezmožnosti zagotavljanja obveznosti do naših kupcev, česar si ne želimo,« še dodajajo v omenjenem podjetju.

Podjetje Kolektor Etra z okoli 70-odstotno precepljenostjo

Kolektivno organizirano cepljenje pa so organizirali tudi v podjetju Kolektor Etra, kjer ocenjujejo, da je precepljenih vsaj okoli 70 odstotkov zaposlenih.

»Kolektivno cepljenje v podjetju smo organizirali takoj, ko je bilo to možno in je bilo cepivo na razpolago in zaposlenim še vedno omogočamo, da se cepijo tudi pri zdravnici, ki za naše podjetje opravlja storitve medicine dela. Zaposlene motiviramo, da se cepijo s predstavitvami pozitivnih učinkov cepljenja tako za posameznika, za podjetje in tudi za zdravstveni sistem ter širšo družbo,« še poudarjajo v podjetju Kolektor Etra.

Starejše novice