Ljubljanainfo
Pon, 9.8.2021 15:47
Sredi tedna v veljavo stopajo nova pravila cestnega prometa. Obetajo se številne novosti, med drugim tudi zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju.

Novela zakona o pravilih cestnega prometa med drugim zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo in parkiranje na mestih za invalide ter kazni za telefoniranje med vožnjo in parkiranje na mestih za invalide, znižuje pa kazni za prehitro vožnjo. 

Ureja vožnjo z električnimi skiroji in daje pravno podlago za preizkušanje samovozečih vozil na slovenskih cestah. 

Vožnja desno ob rdeči luči na semaforju

Po novem bo tako veljalo, da je vozniku ob rdeči luči na semaforju, kateremu je dodan prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, dovoljena vožnja desno ob rdeči luči na semaforju, vendar le ob pogoju, da je smer prosta. 

Tako pravilo so uvedli tudi že velja v nekaterih evropskih državah, med drugim v Nemčiji, Franciji, Belgiji in Litvi.

Višje kazni za telefoniranje, nižje za hitrost 

Prekoračitev hitrosti do 10 kilometrov na uro v območju, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro, bo voznika po predlogu vlade stala 40 evrov namesto 80 evrov. 

Prekoračitev hitrosti od 10 do 20 kilometrov na uro bo stala namesto 250 evrov le 120 evrov in tri kazenske točke, voznika, ki bo prekoračil hitrost od 20 do 30 kilometrov na uro, pa bo namesto 500-evrske kazni čakala kazen v višini 250 evrov in pet kazenskih točk.

Do zdaj je bila za prekoračitev hitrosti v razponu od 30 do 50 kilometrov na uro določena kazen v višini tisoč evrov. Predlog zakona predvideva razčlenitev globe na dva dela, in sicer naj bi globa za prekoračitev hitrosti od 30 do 40 kilometrov na uro znašala 500 evrov kazni in sedem kazenskih točk, vozniki, ki bodo prekoračili hitrost od 40 do 50 kilometrov na uro, pa bodo plačali 750 evrov in dobili devet kazenskih točk.

Na območjih, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, bo odslej za prekoračitev hitrosti do 10 kilometrov na uro kazen znašala 40 evrov, voznike bo prekoračitev od 10 do 20 kilometrov stala 130 evrov, prekoračitev med 20 in 30 kilometrov na uro pa 500 evrov in sedem kazenskih točk.

Kdor bo hitrost prekoračil za 30 ali več kilometrov na uro, bo plačal 1200 evrov in ostal brez vozniškega dovoljenja.

Globa za uporabo mobilnega telefona med vožnjo

Zaradi vse večje razširjenosti uporabe mobilnih telefonov v Sloveniji in premajhnega zavedanja o posledicah v prometnih nesrečah, ki jih predstavlja uporaba mobilnega telefona med vožnjo, so se zvišale globe za uporabo mobilnega telefona med vožnjo. 

Po novem sta se zvišala globa in število kazenskih točk za prekršek uporabe mobilnega telefona med vožnjo s 120 evrov na 250 evrov, kršitelj pa bo prejel tudi tri kazenske točke.

Nova pravila za udeležbo električnih skirojev v cestnem prometu

Vozniki električnih skirojev se morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Vožnja električnega skiroja je dovoljena le osebam, starejšim od 14 let, voznik pa bo moral do dopolnjenega 18. leta med vožnjo nositi ustrezno pripeto kolesarsko čelado. 

Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25 kilometrov na uro ali so širša od 80 cm, v cestnem prometu ni dovoljena.

Starejše novice