Rebeka Sivka
Sob, 14.8.2021 11:29
Gorski reševalci morajo skoraj vsak dan reševati ponesrečene planince, številke teh pa se vsako leto večajo. Kako bolj varno v gore?

Skoraj vsak dan se morajo gorski reševalci odzvati na klic ponesrečenih planincev. Tako so letos zabeležili 375 intervencij, kar niso nič kaj vzpodbudne številke, kljub vsem preventivnim dejavnostim. V lanskem celotnem letu je bilo 483 intervencij. 

Za varno pot je nujno načrtovanje planinske ture in upoštevanje osnovnih nasvetov obiskovanja gora.

Eden od nasvetov je tudi ta, da je potrebno pred načrtovanjem preveriti, ali je planinska koča odprta ter če želite prespati v njej, jo je treba nujno pravočasno rezervirati.

Številni planinci brez osnovnega planinskega znanja

Stabilna vremenska napoved bo konec tedna v gore privabila številne planince, kot tudi takšne, ki nimajo osnovnih planinskih znanj.

Da bi gorski reševalci imeli čim manj intervencij, je potrebno primerno pripraviti nahrbtnik ter najti primerno turo glede na svojo kondicijo. 

V gore se vedno odpravimo z nahrbtnikom, v katerem naj bodo najnujnejše stvari.  

Bodite pozorni na vreme

Pred odhodom v gore preberite vremensko napoved in jo upoštevajte pri načrtovanju svojih aktivnosti v hribih. Seznanite se tudi z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja.

Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere. Bolje je imeti suh anorak kot mokro glavo. Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po vremenu in razmerah.

V gorah je rana ura zlata ura – plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne. Spremljajte razvoj kopastih oblakov, njihov zgodnji dopoldanski pojav je znanilec neviht.

Če čutite vlažnost ozračja oziroma ne morete videti daleč, potem se vlažnost zraka povečuje, kar povišuje verjetnost nastanka neviht. Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje. 

Obisk visokogorja tudi letos dober

Za dosedanji del planinske sezone 2021 se kaže dober obisk visokogorja, na nekaterih območjih zelo dober. Po drugi strani je za koče v sredogorju letošnja polletna sezona v povprečju slaba, a kljub vsemu nekatere koče beležijo zelo dober obisk.

Obisk pred sezono je bil zaradi epidemije koronavirusa omejen in tako zmanjšan, v poletju pa se ljudje raje odpravijo višje v visokogorje.

Kako je pandemija vplivala na planinske koče? 

Koronavirusne razmere v določeni meri omejujejo obisk planinskih koč, vendar je v visokogorskih kočah čutiti strpnost in sprejetost s PCT pogojem za obisk koč. To pomeni, da morajo biti obiskovalci koč preboleli, cepljeni ali testirani. 

V planinskih kočah je zaradi koronskih ukrepov še vedno na voljo omejeno število ležišč. Še vedno je obvezna uporaba maske v notranjosti koč, razkuževanje rok in medsebojna oddaljenost, kolikor je ta mogoča.

Spremenjen je tudi način obratovanja planinskih koč. Strežba hrane in pijače je mogoča v večji meri le na terasah koč.

Starejše novice