Foto: Bobo
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pet, 14.1.2022 20:55
Na Trgu republike so se znova zbrali protestniki.

Na petkovem protestu so protestniki opozorili na politično motivirano razporejanje sredstev Ministrstva za kulturo

To je v zadnjem tednu prek razpisa prekinilo financiranje uglednim, znanim in naprednim kulturnim organizacijam in producentom. 

Spregovorili so tudi predstavniki nekaterih organizacij, ki so jim bila odvzeta sredstva, kot tudi nekateri vidnejši umetniki. 

Mnogi so ostali brez sredstev

Na štiriletnem programskem razpisu so med drugimi brez sredstev ostali kulturni producenti ter ustvarjalci: Gala Hala z ljubljanske Metelkove, vokalni orkester Carmina Slovenica, Gledališče Glej, Mesto Žensk, Zavod Maska, Delak center Dragana Živadinova, glasbena skupina Laibach in še mnogi.

Gre za priznane, mednarodno uveljavljene kulturne ustvarjalke in ustvarjalce, ki pa so zaradi svojega samostojnega delovanja in nazorov po mnenju petkovih protestnikov vseskozi moteči za trenutno oblast.

Petkovi protestniki so dejali, da se na tem mestu dokončno uresničujejo njihove napovedi načrtnega obračunavanja z vsemi organizacijami, ki imajo sedež na Metelkovi in katerih delovanje ne ustreza domačijsko-domoljubnim umetniškim vsebinam po meri razvijajoče se populistične diktature.

Prerazporeditve sredstev

Po mnenju protestnikov se že od samega začetka te vlade dogajajo prerazporeditve sredstev, ki več denarja namenjajo predvsem občinam, kjer vladajo župani pomladnih strank, cerkvenim ustanovam in katoliškim organizacijam, medijem, povezanim s strankami vladajoče koalicije, in društvom, ki jih vodijo simpatizerji vlade.

Pri razporeditev sredstev med občinami, so največ sredstev dobile občine, ki jih vodijo župani s pripadnostjo SD ali SDS-a, trdijo protestniki. 

Največ sredstev dobila Nova24

Protestniki trdijo, da se najbolj očiten primer političnega dodeljevanja sredstev izkazuje na področju medijev. Sredstva naj bi tako zlahka dobili Nova24, tednik Demokracija, TV3 (Faktor), zavod Iskreni, Časnik.si, Planet TV, Beletrina, zavod Media Ples in drugi. 

Samo tri milijone naj bi v letu 2021 dobila tudi Katoliška cerkev, kar je še enkrat več kot v letu 2020. 

Rekordni proračun za kulturo po mnenju protestnikov ni posledica skrbi za kulturo, ki bi jo gojila ta vlada.

Gre, na eni strani, za enostranske interese, načrtno kupovanje podpore in glasov, nagrajevanje in podkupovanje zvestih pristašev vlade ter na drugi strani za načrtno finančno izčrpavanje ostalih kulturnih dejavnosti, trdijo protestniki. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice