Foto: BoBo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 15.10.2021 20:24
V centru prestolnice je danes potekal protest, s katerim so protestniki želeli opozoriti na problem delavskih in socialnih pravic, ranljivih skupin in starejših.

Danes so se protestniki zbrali pred Hišo Evropske unije v Ljubljani, kjer so imeli manjšo interventno akcijo. 

Kasneje so nadaljevali s petkovimi protesti, kjer so opozorili na problem delavskih in socialnih pravic, ranljivih skupin in starejših

Višanje cen najbolj prizadane najšibkejše

Petkovi protestniki so se tudi danes zbrali na Trgu republike v Ljubljani. Tokrat so med drugim opozorili na problem delavskih in socialnih pravic ranljivih skupin in starejših.

Ob tem so opozorili tudi na višanje cen osnovnih dobrin, ki da najbolj prizadene najšibkejše v družbi, so zapisali v sporočilu Protestne ljudske skupščine.

Opozorili so na višanje cen bencina, ki da so posledica deregulacije cen naftnih derivatov. Po njihovem mnenju višanje cen koristi predvsem okoljskemu ministru Andreju Vizjaku.

»Povečevanje stroškov življenja najbolj prizadene prav najšibkejše v družbi, kar vodi v povečanje stopnje tveganja revščine in povečevanje neenakosti v družbi. Vlada z Janezom Janšo na čelu pa vse socialno ogrožene, brezposelne, prejemnike denarno-socialne pomoči raje zmerja z delomrzneži, lenuhi in jih krivi za njihovo situacijo,« so zapisali.

Poleg tega so predstavili zahteve za dostojne pokojnine, zaščito delovnih mest, sistema dolgotrajne oskrbe, univerzalnega temeljnega dohodka, zelena delovna mesta, ukinitev prekarnega dela, šesturni delavnik, dvig minimalne plače in pravično obdavčitev kapitala.

Minuto molka Bavconu

Protestniki so sicer že zgodaj popoldan izvedli intervencijo pred Hišo Evropske unije v prestolnici.

Člane delegacije misije Evropskega parlamenta, ki je te dni v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, so pozvali, naj »zavarujejo vladavino prava v Sloveniji in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da ustavijo Janeza Janšo, ki lastnoročno ruši ustavni red in vladavino prava ter hkrati uničuje mednarodni ugled Slovenije«.

Na protestu so namenili minuto molka pokojnemu Ljubu Bavconu, ki se je po njihovem mnenju »v 80. letih prejšnjega stoletja zavzemal za podobne vrednote«, kot jih izražajo v petkovem protestniškem gibanju.

Petkovi protestniki se v Ljubljani zbirajo že 78 tednov.

Starejše novice