Vir: Policijska uprava Ljubljana
Pia Seidl
Pet, 18.2.2022 15:44
V preiskavi so v torek 15. februarja ustavili kriminalistično združbo, ki je izvrševala predvsem kazniva dejanja s področja tihotapljenja in preprodaje prepovedanih drog ob tem pa tudi kazniva dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

V torek, 15. februarja, so kriminalisti opravili več hišnih preiskav in pridržali več oseb zaradi suma kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Matjaž Jerkič, je povedal, da je za slovensko policijo preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog prednostna naloga.

Slovenija je po njegovih besedah zaradi geostrateškega položaja zanimiva za tranzitne kriminalne aktivnosti in nezakonito poslovanje pripadnikov mednarodnih kriminalnih združb ter za njihovo zadrževanje na našem ozemlju.

Danes predstavljeno preiskavo so vodili ljubljanski kriminalisti v sodelovanju s kriminalistično policijo Generalne policijske uprave in z drugimi sektorji kriminalistične policije v Sloveniji.

Kriminalna združba je aktivno delovala v mednarodnem prostoru in bila prisotna v Sloveniji

»V preiskavi so policisti potrdili v preteklosti že prepoznan način delovanja mednarodnih kriminalnih združb. Kriminalna združba je kupila transportno podjetje, registrirano v Sloveniji, da si je v okviru legalne prevozniške dejavnosti zagotovila varen in neoviran transport prepovedanih drog v mednarodnem okolju.

Za varno izvrševanje kaznivih dejanj in medsebojno komunikacijo so člani kriminalne družbe uporabljali visokotehnološka sredstva in naloge izvajali na predviden način,« je povedal Jerkič.

Mednarodno kriminalno združbo je sestavljalo več kot 80 oseb

Podrobnosti kriminalistične preiskave je predstavil vodja sektorja kriminalistične policije na policijski upravi Ljubljana Damjan Petrič.

»Od leta 2018 smo preiskovali mednarodno preiskovalno združbo, ki jo je sestavljalo več kot 80 oseb, zoper katere je bilo zbranih več kot 190 kaznivih dejanj. Ukvarjala se je z izvrševanjem kaznivih dejanj, z nedovoljeno proizvodnjo in prometom prepovedanih drog in orožja,« je razložil.

Kriminalna družba je že poznala način delovanja policije in preiskovanja kaznivih dejanj. Člani so prepovedano drogo v večjih količinah nabavili v tujini in jo transportirali iz Španije v Slovenijo.

Da bi povečali količino razpoložljive droge v Sloveniji in izvoz v droge v Avstrijo in Nemčijo, so vzpostavili ustrezno prirejene prostore in opremo za gojenje prepovedane droge: konoplje.

V preiskavi sodelovalo več kot 550 kriminalistov in policistov

V okviru mednarodne preiskave, ki ga je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so kriminalisti v sodelovanju z varnostnimi organi Španije, Francije, Italije, Avstrije, Srbije ter Bosne in Hercegovine potrdili, da so člani združbe želeli na območje Slovenije pripeljati skoraj 600 kilogramov konoplje in nekaj kilogramov heroina.

V torek so izvedli zaključene aktivnosti zoper člane mednarodne kriminalistične združbe, pri tem je sodelovalo več kot 550 kriminalistov in policistov, ki so na 68 lokacijah na širšem območju Ljubljane in Kopra opravili 58 hišnih preiskav.

Večina osumljencev je bila predhodno že obravnavana za kazniva dejanja

Prijeli in pridržali so 23 osumljencev, 15 oseb je bilo privedenih pred preiskovalnega sodnika. Večina osumljencev je bila predhodno že obravnavana za kazniva dejanja z elementi prepovedanih drog, nekateri pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja, izsiljevanja in premoženjske kriminalitete vlomov v objekte.

Preprečili uporabo več kot pol tone prepovedanih drog in odkrili več kot 80 preprodajalcev in organizatorjev

V zaključni akciji je bilo zaseženih več kilogramov prepovedanih drog in nedovoljenih snovi, kot so kokain, heroin, konoplja in sintetične droge.

V preiskavi je bilo zaseženih tudi 12 kosov orožja in več streliva, skoraj 9000 evrov gotovine, več deset mobilnih telefonov in računalnikov, ter dva avtomobila višjega cenovnega razreda.

Prav tako so v okviru hišnih preiskav odkrili tri prirejene prostore za gojenje konoplje. Skupno je bilo zaseženih preko 2200 sadik konoplje, odkrili pa so tudi en prirejen prostor za proizvodnjo sintetičnih drog.

Starejše novice