Ljubljanainfo
Tor, 7.9.2021 14:40
Zadnji teden avgusta so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v 384 vzorcih koronavirusa kar v 382 primerih potrdili različico delta. V osrednjeslovenski regiji smo do danes potrdili že 64 primerov različice delta.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v zadnjem obdobju, od 23. do 29. avgusta, sekvencirali genome 384 vzorcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Potrdili so 382 primerov različice delta, kar predstavlja 99,5 odstotka sekvenciranih vzorcev.

Preostalih treh različic s statusom različice posebnega pomena - alfa, beta in gama - v zadnjem obdobju niso potrdili. Med 13.226 vzorci iz leta 2021 so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano zaznali 78 različic novega koronavirusa.

V osrednjeslovenski regiji potrjenih že 64 primerov različice delta

Med statističnimi regijami je različice delta največ v Podravju, v analiziranem obdobju so v laboratoriju potrdili 71 primerov, skupno pa že kar 705, kar je največ med vsemi statističnimi regijami.

Sledi gorenjska regija s skupno 523 potrjenimi vzorci različice delta, Jugovzhodna, Savinjska, Obalno-kraška in Pomurska regija, kjer je potrjenih že 155 primerov različice delta, v zadnjem analiziranem obdobju pa 23.

V osrednjeslovenski regiji pa je skupno potrjenih 64 primerov različice delta.

V Sloveniji potrdili že 5367 primerov različice delta

Skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so do sedaj v Sloveniji potrdili 5367 primerov različice delta in 11 primerov različice delta plus, 10.800 primerov različice alfa, 29 primerov različice beta in devet primerov različice gama. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico jota v sedmih primerih in različico B.1.1.318 v 19 primerih.

Različica delta je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v nacionalnem laboratoriju pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, naj se cepijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

Sledenje različicam novega koronavirusa v Sloveniji izvajajo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice