Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 15.5.2023 07:00
Poletna sezona je že skoraj tu! Številni so svoje dopuste že rezervirali, nekateri pa o letošnji destinaciji še razmišljajo. Preverili smo, katere destinacije so letos med Slovenci najbolj priljubljene in kje so še proste kapacitete.

Po prvomajskih praznikih se začnejo številni ozirati v poletne počitnice in razmišljati o tem, kje bodo preživeli poletni dopust. Tisti najbolj neučakani pa začnejo z rezervacijami turističnih nastanitev za poletje že takoj v začetku leta. 

Da bi izvedeli, kakšno je stanje z rezervacijami za letošnje poletne počitnice, smo se obrnili na turistične agencije in povprašali, katere destinacije so med Slovenci najbolj priljubljene, kje je še največ prostih kapacitet ter kako vplivajo na potovanja podražitve, katerim smo priča v zadnjem času. 

»Rezervacije za poletno sezono se začnejo že v novembru in decembru«

V Turistični agenciji Center so nam pojasnili, da beležijo rezervacije za poletne počitnice pravzaprav skozi celotno koledarsko leto.

»Rezervacije za poletno sezono se za vsako sezono začnejo že v novembru in decembru za prihajajočo sezono. Znano je, da tisti najhitrejši imajo največjo izbiro in hkrati najcenejše počitnice, saj so takrat popusti največji. Kljub temu mi rezervacije beležimo skozi celotno koledarsko leto, ogromno jih je vedno tudi v zadnjem hipu,« so pojasnili v Turistični agenciji Center.

Kot so dodali, pa je vendarle čas po prvomajskih počitnicah tisti, ko rezervacije vseeno še niso zadnji hip in je na voljo velika izbira za poletne počitnice, zato se v teh dneh vrstijo številne rezervacije. 

Podobno je tudi v Turistični agenciji Kompas, kjer imajo številne rezervacije že zabeležene, a prav tako še proste kapacitete.

»S stanjem rezervacij za poletne počitnice tako na Hrvaškem kot na Mediteranu (grški otoki in Turčija) smo zadovoljni,« so dejali v Turistični agenciji Kompas.

Hrvaška med Slovenci še vedno najbolj priljubljena destinacija

So pa rezervacije po večini zelo podobne tistim v lanskemu letu. Slovenci se tako še vedno v veliki meri odločajo predvsem za Hrvaško, najverjetneje zaradi navade počitnikovanja ter dejstva, da je blizu in da je mogoče tam najti različne aranžmaje in številne lokacije. 

Vse bolj priljubljeni destinaciji pa sta tudi Črna gora in Grčija oziroma kar celotni Mediteran.

»Hrvaška je še vedno zaradi bližine, podobnih navad našim, lepe obale, še vedno priljubljena destinacija Slovencev,« so razložili v Centru.

»Hrvaško vsekakor priporočamo, prav tako Črno goro z letalom iz Ljubljane, ki je letošnji hit. Beležimo pa tudi porast rezervacij na Mediteranu, z našimi čarterji letimo na osem grških otokov, ki so vsak po svoje edinstveni, z različno ponudbo, kaj gost na otoku lahko doživi,« so pojasnili v Kompasu.

Največ povpraševanja po tedenskih počitnicah

Cenovni razpon, ki so ga Slovenci pripravljeni nameniti za poletne počitnice pa je zelo različen, nekateri raje posežejo po turističnih paketih za par sto evrov, spet drugi se odpravijo na počitnice za nekaj tisoč evrov.

Koliko je potrebno odšteti za dopust je med drugim odvisno tudi od tega, v katerem obdobju sezone počitnikujejo in kakšne storitve izberejo.

»V prodaji so tisti najcenejši paketi od 300 evrov za teden dni s polpenzionom pa tudi tisti okrog 1000 evrov. Na primer nekateri gostje so pripravljeni za en dopust porabiti manj in si jih privoščijo več v letu, nekateri raje izberejo dražjega in je potem edini v letu. Povpraševanje gostov je zelo različno, zato je težko potegniti črto.

Še vedno je največ povpraševanja po tedenskih počitnicah, ko gre za letalske prevoze, medtem ko za počitnice z lastnim prevozom termini varirajo nekje med tri do pet dni in desetimi dnevi,« ugotavljajo v agenciji Center.

Podražitve opazne tudi pri turističnih ponudbah

So pa postale v zadnjem času cene turističnih ponudb že v osnovi nekoliko dražje, tako, da je potrebno za počitnice odšteti precej več. Najbolj opazen skok cen naj bi bil ravno na Hrvaškem. 

Številni namreč opozarjajo na občutne podražitve tako hotelov kot tudi apartmajev na Hrvaškem, dražja pa naj bi bila tudi ponudba v vseh lokalih in restavracijah. Pojavili so se celo očitki, da so se nekatere rezervacije na Hrvaškem s strani ponudnikov nedavno odpovedale, saj želijo z enakimi ponudbami zdaj zaslužiti več.

»Določene ponudbe na Hrvaškem so res dražje napram prejšnjim letom, podobno velja za ponudbe v Sloveniji«

So se zaradi tega nekateri raje preusmerili na druge destinacije? Kaj glede tega opažajo v turističnih agencijah?

»Določene ponudbe na Hrvaškem so res dražje napram prejšnjim letom, podobno velja za ponudbe v Sloveniji. Povišanje cen osnovnih življenjskih potrebščin se odraža tudi v turističnih ponudbah, zlasti v evropskih državah.  Kljub temu ne beležimo zmanjšanega povpraševanja po Hrvaški. Prej gre za preusmeritev na morda cenejšo destinacijo, zmanjšanja števila dni,« so še izpostavili v Turistični agenciji Center.

»Na Hrvaškem je podražitev približno od pet do deset odstotkov za kapacitete, ki smo jih zagotovili pred sezono. Pri določenih hotelih tako še vedno 'držimo' tako cene kot kapacitete. Je pa v porastu pri hotelih tako imenovana dinamična ponudba, ki je povsem odvisna od trenutne ponudbe in povpraševanja. To pa je v domeni hotelirjev in ne nas agencij,« so poudarili v Turistični agenciji Kompas.

Turistične agencije se trudijo ohranjati nizke in dostopne cene, a na nabavne cene partnerjev nimajo vpliva

Čeprav pa so številni hotelirji, gostinci in lastniki apartmajev zaradi podražitev enormno povišali cene, se v turističnih agencijah trudijo, da ohranijo čim bolj nizke in dostopne cene poletnih dopustov. Cen svojih storitev tako niso zviševali.

»Mi svojih storitev ne dražimo. Fiksnega stroška rezervacije že več kot deset let nismo spremenili in nimamo ga namena spreminjati, ne glede na trend rasti cen. Naše prodajne cene se spreminjajo glede na nabavne cene partnerjev, na katere nimamo vpliva. Vedno skušamo obdržati najbolj optimalno razmerje cene in kvalitete tudi v odnosu do priljubljenih spletnih rezervacijskih sistemov,« so poudarili v Centru.

»Paketi so se podražili zaradi dviga cen goriva in nastanitvenih kapacitet, v glavni sezoni pa je cena seveda odvisna tudi od storitve in kategorije hotela,« so še dodali v agenciji Kompas.

»Proste kapacitete še vedno so, priporočamo pa čimprejšnje rezervacije«

Da bodo letošnji poletni dopusti nepozabni, na dobri lokaciji in po kar se da najbolj ugodnih cenah, pa smo za konec turistične agencije povprašali še o tem, kje so še proste kapacitete in kaj svetujejo za letošnje poletne počitnice.

»Proste kapacitete še vedno so, priporočamo pa čimprejšnje rezervacije, še posebej na Hrvaškem za Hvar, Brač ter Makarsko riviero. Nekaj prostora za nepozabne počitnice je prav tako še za otoke Rodos, Samos, Zakintos, Karpatos, nikakor ne bi želeli izpustiti Turčije, ki s svojo bogato all inclusive ponudbo in uveljavljenimi hoteli pričara nepozabno in brezskrbno doživetje, so dejali v Turistični agenciji Kompas.

»Še vedno so na voljo kapacitete tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Za počitnice z letalom je še dovolj možnosti za Tunizijo, Egipt, Turčijo, Španijo z Mallorco ter Grčijo. Zdaj, ko ni več omejitev, je izbira res velika, glede prostih kapacitet pa se vedno potrudimo maksimalno in poiščemo pravo kombinacijo cene in kvalitete,« so pojasnili v Turistični agenciji Center.

Starejše novice