Slika je simbolična
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pon, 25.7.2022 15:45
»Morje je od nekdaj močno vplivalo na razvoj življenja in civilizacij. V morju se je vse začelo,« pravi Predrag Ljubotina, direktor Inštituta za potapljanje in podvodne aktivnosti v Piranu.

Potapljanje je samo po sebi zahtevna aktivnost. Od človeka zahteva v vsakem trenutku popolno osredotočenost na okolje, ki mu naravno ni prilagojen, za Ljubljanainfo razkrije Predrag Ljubotina, direktor Inštituta za potapljanje in podvodne aktivnosti v Piranu.

»Poleg tega moramo pod gladino iz istega razloga paziti eden na drugega. Nikoli se namreč pod gladino ne podamo sami,« opozori.

Ker je komunikacija pod gladino omejena, je ključnega pomena natančen načrt vsakega potopa in predvsem dosledno sledenje temu načrtu pod gladino. 

»Pod gladino do izraza pride solidarnost in učinkovitost tima kot celote. Le tako je vsak potop varen in edinstven. Kot iz povedanega vidite, sama aktivnost ponuja veliko vzporednic z vsakdanjim življenjem, in sicer tako poslovnim kakor tudi zasebnim, družinskim,« razloži Ljubotina in pojasni, da zato sami povezujejo potapljanje s poslovnimi in družinskimi delavnicami.  

Čudovit podvodni svet

Ljubotina meni, da je podvodni svet čudovito okolje, ki pokriva veliko večino našega planeta: »Ta svet je še vedno precej prvobiten in neokrnjen. Trenutek, ko se potopimo pod gladino, je zares edinstven.« 

Znajdemo se namreč v nekem drugem svetu, obkroženi s povsem drugimi bitji in čisto drugačnimi zvoki. V tem svetu lebdimo in zgolj pasivno opazujemo dogajanje.

»Vaš vsakdan z vsemi morebitnimi težavami ostane na površju. Najbližje ste doživljanju trenutka. Spoznavanje podvodnega, tako drugačnega sveta, širi posameznikova obzorja in v veliki meri ponuja možnost dojemanja življenja in vsakdanjih dogodkov na drugačen način.«

Udeleženci na potopu v praksi neposredno spoznajo pomen načrtovanja, sledenja načrtu, natančnega opazovanja okolice in predvsem doživljanja vsakega trenutka posebej.

»Vsak potop je osebnostna rast sama po sebi. Doživetje je tako izrazito, da bi lahko rekli, da se na površino vsakič vrnete nekoliko drugačni,« je prepričan.

Kakšne so nevarnosti potapljana?

Fiziko in fizionomijo potapljanja danes že zelo dobro poznamo, pravi Ljubotina. Tako je potapljanje postala izjemno varna, vsakomur dostopna aktivnost. 

»Res pa je, da to velja zgolj, dokler potapljač sledi vsemu, česar se je naučil na tečaju. Tako kot pri drugih dejavnostih sta najbolj nevarni neodgovornost in rutina. Kot že povedano, pod gladino nikoli nismo sami. Vedno smo vsaj v paru.« 

Posledice neupoštevanja pravil so lahko zelo hude, kar je na lastni koži nedavno izkusil slovenski potapljač, ki se je ta konec tedna pod vodo spustil pri otoku Krk.

Zaradi simptomov dekompresijske bolezni je moral obiskati urgenco na Reki, kjer so ga zdravili v hiperbarični komori, so poročali na N1.

Do tega je prišlo, ker ni izenačil pritiska s pihanjem skozi nos. Po tretmajih v bolnici se počuti bolje, so še sporočili z N1.

Kako izkusimo podvodni svet in se izognemo nevarnostim?

Kadar okolja ne poznamo sami, je pomembno, da potop vodi izkušen lokalni vodič. Tako se izognemo praktično vsem potencialnim nevarnostim. 

»V našem morju ni posebnih nevarnosti, ki bi odstopale od povprečja. Ravno nasprotno. Zelo primerno je za začetnike,« zagotovi Ljubotina.

Preden pa se sploh lahko na potop odpravimo brez profesionalnega varstva, je potrebno najprej opraviti tečaj iz potapljanja.

Osnovni tečaj potapljanja obsega približno deset ur predavanj, pet potopov v nizki vodi, ki zajema vadbo osnovnih veščin, in štiri potope v odprtih vodah. 

Tečaj običajno traja en teden, znanje pa lahko vsak dopolnjuje na nadaljevalnih tečajih in tečajih specialnosti. S certifikatom, opravljenim v Sloveniji, se nato lahko potapljamo povsod po svetu, saj je priznan v vseh državah sveta.

»Morje je bilo in je še vedno inspiracija največjih pesniških stvaritev. Človeku je vedno ponujalo zatočišče in pomiritev. Še toliko bolj je vse to res v morskih globinah,« še pove direktor, ki vabi k raziskovanju morja.

Starejše novice