Ljubljanainfo
Tor, 7.11.2023 16:15
Plakatna akcija Društva Onkoman je konec oktobra razburila določen del javnosti. Nad plakati se je zgražal tudi župan občine Radenci Roman Leljak. V Društvu Onkoman ugotavljajo, da je kampanja dosegla svoj namen ozaveščanja moških o raku prebavil.

V zadnjih tednih so nenavadni obcestni plakati z napisom »SRANJE« vzbudili veliko zanimanje in polemik med slovensko javnostjo.

Plakati so del komunikacijske kampanje Društva Onkoman, ki želi opozoriti na pomen hitre reakcije pri simptomih raka prebavil. Kljub prvotnemu zgražanju so se plakati izkazali za učinkovito marketinško strategijo, ki je dosegla svoj namen: ozavestiti ljudi o resnosti te bolezni. 

Prejeli so tudi veliko klicev na telefonsko številko 080 54 25, klicatelji pa so bili predvsem starejši po 60. letu starosti, ki tudi sicer spadajo med najbolj rizične skupine

Pozornost je vzbudila predvsem kontroverzna vsebina plakata. Na plakatu z velikimi črnimi črkami piše »SRANJE«.

V spodnjem desnem kotu je vprašanje: »Primerno?«, ki mu je pripisana telefonska številka 080 54 25.

Plakatna akcija je dokazala, da lahko nenavadni pristopi k ozaveščanju pritegnejo pozornost ljudi

Društvo Onkoman je v sodelovanju z oglaševalsko agencijo AV studio ter partnerji, med katerimi so zdravstvena zavarovalnica Triglav Zdravje, farmacevtski podjetji MSD in Roche ter družba Europlakat, pripravilo provokativno oglaševalsko akcijo.

Na več obcestnih plakatih po Sloveniji so zapisali »SRANJE«, poziv »Neprimerno?« ter brezplačno telefonsko številko »080 54 25«. Namen akcije je bil spodbuditi javnost k hitri reakciji, saj lahko simptomi, povezani z blatom, kažejo na raka prebavil.

V Društvu Onkoman so veseli, da jim je drzna akcija kljub majhnemu proračunu, ki je odvisen zgolj od donatorjev, več kot uspela. Plakati so bili vidni le na 50 plakatnih mestih, kar pomeni, da niso mogli biti prisotni v vsakem slovenskem mestu.

Je pa za voljo družbenih omrežij sporočilo doseglo praktično vso Slovenijo.

»Rak prebavil je smrtno resna stvar. Zato smo našo komunikacijo zasnovali tako, da bi v poplavi sporočil zagotovo vzbudila reakcijo,« izpostavlja kreativni direktor v AV studiu Robert Bohinec.  

V Onkomanu pozdravljajo hitro reakcijo župana Leljaka

Ogorčenje nad plakatom je 23. oktobra s svojimi sledilci na Facebooku delil tudi župan občine Radenci Roman Leljak, ki je ocenil, da je plakat žaljiv in bo zato podal prijavo na policijo.

V društvu poudarjajo, da so bili veseli vseh reakcij, še posebej tistih na družbenih omrežjih, ki se hitreje širijo in dosežejo večje število ljudi.

Županovo hitro reakcijo pozdravljajo in pravijo, da »ni šlo za politično provokacijo, pač pa za ozaveščanje, ki lahko marsikomu reši življenje.«

Rak prebavil predstavlja drugi najpogostejši vzrok smrti onkoloških bolnikov

Predsednik društva Onkoman Matej Pečovnik poudarja, da je zgodnje odkrivanje onkoloških bolezni ključno za uspešno zdravljenje.

Rak prebavil se je izkazal kot drugi najpogostejši vzrok smrti med onkološkimi bolniki, zato je ozaveščevalna akcija društva pridobila še večji pomen.

Za razliko od velikih oglaševalcev ima društvo mikroskopski proračun. »Zato v novembru bijemo bitko Davida in Goljata, ko moramo včasih iti čez rob, da ne bi bili spregledani,« pove Pečovnik.

Vsako leto novembra društvo poskuša pridobiti pozornost javnosti in povečati število svojih članov, med katerimi so družinski člani obolelih, preboleli, prijatelji, strokovnjaki različnih področij ter vsi, ki so pripravljeni pomagati.

Donacije za podporo delovanja društva so vedno dobrodošle in jih lahko nakažete na donatorski račun NLB: SI56 0222 2026 2126 840 ali pa se pridružite njihovim vrstam. 

Starejše novice