Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 14.11.2023 09:38
Zagovornik načela enakosti je obravnaval domnevno diskriminacijo dijakov.

Zagovornik načela enakosti je 24. junija 2023 prejel anonimni predlog za obravnavo diskriminacije, v katerem je predlagatelj navajal konkretno slovensko srednjo šolo kot domnevnega kršitelja prepovedi posredne diskriminacije zaradi premoženjskega stanja dijakov in staršev v primeru načrtovane obvezne ekskurzije.

V predlogu je navedeno, da bo srednja šola v naslednjem šolskem letu vsem 2. letnikom predpisala ekskurzijo v Grčijo, ki bo nadomestila delovno raziskovalni tabor, ki je do sedaj potekal v Sloveniji. 

Na informativnem dnevu so starši in dijaki izvedeli, da šola običajno v 2. letniku organizira takšen tabor v Sloveniji, ne pa ekskurzije v tujini. 

Tabor je potekal tri dni, ekskurzija pa bo trajala en teden in bo bistveno dražja. Nadalje je v predlogu navedeno, da šola z umestitvijo takšne obvezne ekskurzije diskriminira dijake in starše, ki si ne morejo privoščiti njenega plačila. Anonimni predlagatelj ali predlagateljica na koncu predloga postavi vprašanje, ali sme javna šola, ki je v tej državi brezplačna, predpisati takšno ekskurzijo, ki bo zagotovo stala več kot 500 evrov

Navedeno je še, da se je v zvezi s tem primerom predlagatelj oziroma predlagateljica že obrnila na Inšpektorat Republike Slovenije za šolstvo (pri ministrstvu za vzgojo in izobraževanje).

Zagovornik meni, da do diskriminacije ni prišlo

Iz šole so zagovorniku pojasnili, da so se z izvedbo takšne ekskurzije strinjali in jo podprli starši dijakov na roditeljskih sestankih in tudi svet staršev. 

Pri tem so se dogovorili tudi o zbiranju prostovoljnih prispevkov v šolski sklad, namenjenih plačilu udeležbe na ekskurziji za vse dijake, ki bi si to težje privoščili.

Posebej so poudarili, da so ekskurzijo v takšni obliki organizirali tudi zato, da bi se lahko tudi dijaki iz družin v finančni stiski udeležili vsaj ene dejavnosti v tujini. Šola  sicer ponuja tudi izbirne ekskurzije. 

Navedli so, da je nekaj staršev že zaprosilo za pomoč pri kritju stroškov, kar je šola tudi odobrila. In da poskušajo pri dijakih, ki udeležbo odpovejo, neposredno izvedeti, če bi ob finančni pomoči na ekskurzijo šli.

Na podlagi teh navedb je zagovornik ugotovil, da šola s finančno pomočjo iz posebnega šolskega sklada omogoča, da se dijaki s slabšim premoženjskim stanjem obvezne ekskurzije v tujini lahko udeležijo tako kot njihovi vrstniki, katerih starši oziroma družine nimajo slabega premoženjskega stanja. 

Zato je odločil, da šola z organizacijo obvezne ekskurzije v tujini ni kršila prepovedi diskriminacije, saj je s finančno pomočjo poskrbela za preprečevanje takšne možne diskriminacije.

Komentarji (2)

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Kaj bi pa te radi raziskovali v Grčiji? Še Slovenije, kaj Slovenije, še svojega rodnega kraja ne poznajo zadostno...

Dnevnice dnevnice (ni preverjeno)

Ceno potovanja učiteljev pa prevalijo na otroke a ne?

Se spomnim, ko smo šli v muzej, pa smo mogli plačat za karto malo več kot je skupinska karta na osebo, ker smo plačali še za 4 učitelje.

Ali pa preko agencije v London s šolo, ker je bilo 75 eur dražje, kot oglašuje agencija. Pa kliče mama od sošolke, zakaj taka cena in reče gospa iz agencije, da so to še šolski stroški, dnevnice za učitelje.

Starejše novice