Slika je simbolična.
Selma Špendl
Sre, 16.11.2022 11:11
17. novembra obeležujemo svetovni dan prezgodaj rojenih otrok, število pa vsako leto le še narašča.

V Sloveniji se vsako leto rodi prezgodaj 1400 otrok, kar predstavlja več kot sedem odstotkov vseh rojenih otrok pri nas, za kar 17. novembra obeležujemo svetovni dan prezgodaj rojenih otrok.

Kljub sodobni medicini so razlogi za prezgodnji začetek poroda še vedno precej nepoznani, izjemen napredek v medicini pa pomembno pripomore k preživetju takšnih otrok.

Ob jutrišnjem svetovnem dnevu prezgodaj rojenih otrok, ki so rojeni pred dopolnjenim 37. tednom nosečnosti, poudarjajo pomen kengurujčkanja.

»Objem staršev je učinkovita terapija, omogočimo stik kože na kožo takoj po porodu, se glasi slogan letošnjega svetovnega dne, ki poudarja, kako pomembna je vloga staršev pri oskrbi nedonošenčka,« so sporočili iz Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Pomen kengurujčkanja

Kengurujčkanje je način nege nedonošenega otroka, ki je namenjena ponovni vrnitvi otroka mami in obratno. V praksi to pomeni, da ko je prezgodaj rojen otrok fizično dovolj pri močeh, ga damo mamici golega na prsi. 

Danes sicer v razvitih delih sveta za nedonošenčke skrbimo v inkubatorju, ki otrokom omogoča toploto, zrak, hrano in ostale pomembne stvari na preživetje. Prvotno pa je omenjena metoda kengurujčaknja izhajala iz nerazvitega dela sveta, kjer nimajo inkubatorjev, ki bi nedonošenčkom omogočal preživetje.

Ob stiku »kože s kožo« se dviguje nivo hormona oksitocina, ki blaži bolečino in deluje sedativno.

Ob kengurujčkanju naj bi se za to upešno zmanjšeala anksioznost in depresivnost pri mamicah nedonošenčkov, oksitocin pa naj bi vplival na naše predele v možganih, kjer se nahajajo čustva.

Prav tako se izboljšuje čustveno navezovanje med nedonošenčkom in mamico.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice