STA
Čet, 25.11.2021 13:41
Stoterica najbogatejših Slovencev ima pod palcem 7,1 milijarde evrov, kar je največ doslej.

Premoženje sto najbogatejših se je v zadnjem letu povečalo za skoraj četrtino oziroma 1,3 milijarde evrov, ugotavljajo v časniku Finance. Na vrhu lestvice ni sprememb, na njej kraljujeta Iza Sia in Samo Login.

Največje povečanje premoženja najbogatejših po letu 2008 je posledica visokih vrednotenj na delniških trgih, ki so podlaga za oceno premoženja, pa tudi dobrega poslovanja, razdolževanja, povečevanja denarnih blazin, v nekaterih primerih pa tudi uspešnih prevzemov, so povzeli v časniku Finance, ki lestvico sto najbogatejših Slovencev predstavlja v posebni izdaji revije Manager.

Na lestvici nihče, ki ima manj kot 27,7 milijona

Meja za vstop na lestvico se je z lanskih 20,9 milijona evrov povišala na 27,7 milijona evrov. Zamenjala se je nekaj več kot četrtina obrazov, pri čemer je deset novincev, 17 pa povratnikov nanjo.

Po panogah so podjetja v lasti najbogatejših precej raznovrstna, se pa v zadnjih letih krepi IT-panoga, povzemajo na Financah.

Podjetja v lasti najbogatejših imajo po večini dober položaj na trgu in so bolj odporna na šoke, kot je pandemija, od povprečnega slovenskega podjetja. Zato se oteženo gospodarsko okolje bistveno ne izraža v njihovih izkazih.

Večina premoženja na lestvici je sicer lastništvo v podjetjih. Pri petini so glavnina denarna sredstva, za katera ni jasno, kako so danes v rabi. Gre bodisi za kupnine ob prodaji podjetij - takšnih je 17 - bodisi za ocene neto zaslužkov po stroških športnikov Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja in Luke Dončića.

Na vrhu bivša zakonca Login

Kot rečeno, na vrhu ostajata zakonca Login. Čeprav sta se zasebno razšla, po lastnih navedbah nadaljujeta skupno delo, zato sta na lestvici še vedno obravnavana skupaj. 

Vrednost njunega premoženja, 689 milijonov evrov, je seštevek njunega deleža kupnine za podjetje Outfit7 in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Skoraj pol manj, 355 milijonov evrov, imata na drugo mesto uvrščena Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna.

Lastniki Iskre z 150 milijoni evrov več kot lani

Najvišji skok je uspel družini Šešok, lastnikom Iskre. Na Financah jim pripisujejo 275 milijonov evrov premoženja, kar je približno 150 milijonov več kot lani, s to vsoto pa so se uvrstili na tretje mesto.

Poleg boljšega poslovanja in višjih vrednotenj primerljivih evropskih borznih družb so h konkretnemu povečanju ocene družine Šešok pripomogle napovedi. Prihodnje leto načrtujejo 385 milijonov evrov prihodkov, kar bi pomenilo trikratnik lanske prodaje, in 29,3 milijona čistega dobička, lani ga je bilo za 8,9 milijona evrov. Pomembno k povišanju ocene pripomore tudi nepremičninski portfelj, so navedli sestavljalci lestvice.

Bajno bogata tudi zakonca Južna

Med prvo deseterico sta se s 73-odstotno rastjo ocenjenega premoženja povzpela zakonca Vesna in Dari Južna. Njun holding Perspektiva se v zadnjih letih pospešeno razdolžuje, razlog za povečanje ocene pa je tudi uspešno poslovanje novomeškega gradbenega podjetja CGP in rast tržne vrednosti Petrola, ki je v njuni približno deset-odstotni lasti.

Na lestvici tudi Dončić

Za najbolj zanimivega novinca na lestvici so pri Financah označili košarkarja Luko Dončića. Lani se je ta s 16,5 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrstil med najbogatejše Slovence do 40 let, letos pa je z 29,4 milijona evrov ujel najbogatejšo stoterico.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice