Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 29.4.2022 20:00
Maja v veljavo stopajo spremembe pri koriščenju študentskih bonov. Zvišuje se subvencija, prav tako se podaljšuje čas koriščenja. Študentski boni bodo na voljo tudi v času poletnih počitnic.

S sprejetjem zakona za urejanje položaja študentov se obetajo izboljšave tudi na področju subvencionirane študentske prehrane. 

Spomnimo … Poslanci so aprila soglasno potrdili predlog zakona za urejanje položaja študentov, s čimer se je zaključila več kot dvoletna kampanja Študentske organizacije Slovenije za sprejem ukrepov za izboljšanje socialnega položaja študentov in kakovosti izobraževanja.

Višja subvencija za prehrano

Na področju subvencionirane študentske prehrane se zvišuje subvencija za prehrano z 2,82 evra na 3,50 evra za obrok.

Študentska organizacija Slovenije si je za slednje prizadevala, ker se med letoma 2012 in 2019 višina subvencije za prehrano študentov ni usklajevala z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Posledično so stagnirale vrednosti študentske prehrane, študenti so za obrok plačevali vse več, ponudba prehrane pa se vse bolj krčila zaradi omejitve najvišje cene obroka. 

Podaljšanje časovnega intervala koriščenja prehrane

Podaljšuje se čas koriščenja prehrane od 7.00 do 22.00. 

Kot so zapisali, študijski proces, predvsem zaradi bolonjske reforme, traja na dnevni ravni dlje časa.

Študenti zaradi obveznih predavanj in vaj zapuščajo fakultete v poznih urah in jim brez odmora za malico in kosilo ni omogočeno koriščenje pravice do subvencionirane prehrane.

Subvencionirana študentska prehrana tudi v poletnem mesecu

Od leta 2012 je v veljavi omejitev koriščenja prehrane v poletnem mesecu. To se z novim zakonom spreminja. 

Od 5. maja naprej bo omogočeno koriščenje tudi med 15. julijem in 15. avgustom.

Študijske obveznosti se namreč izvajajo tudi v tem času, pravijo pri Študentski organizaciji Slovenije, ob tem pa mnogo študentov v tem času opravlja študentsko delo, pri katerem malica ni zagotovljena.

Dokazovanje istovetnosti s študentsko izkaznico

Po novem bo lahko študent izkazal istovetnost ob koriščenju študentske prehrane tudi s študentsko izkaznico, ki ima fotografijo.

Zakon za urejanje položaja študentov med drugim prinaša spremembe tudi na drugih področjih višjega in visokega šolstva, študentskega dela, štipendiranja in bivanja.

Starejše novice