Ljubljanainfo
Čet, 5.1.2023 16:00
Mladinska knjiga je objavila težko pričakovan seznam knjig, ki so se v letu 2022 v njihovih knjigarnah najbolje prodajale.

Mladinska knjiga leto že tradicionalno začenja s seznamom uspešnic, ki so se lansko leto, med prvim januarjem in enaintridesetim decembrom, najbolj prodajale v njihovih knjigarnah in spletni trgovini emka.si.

Glede na to, da knjigarne Mladinske knjige predstavljajo večino slovenskih knjigarn, lahko zaključimo, da gre za knjige, po katerih je v lanskem letu poseglo največ Slovencev, ki literaturo berejo v slovenščini.

In katere so se znašle na prestižnem seznamu?

1. David Zupančič: Življenje v sivi coni

Dnevnik mladega zdravnika, ki smo ga v intervjuju gostili tudi na Ljubljanainfo, je v preteklem letu prepričal največ bralcev. Da bo knjiga uspešnica, je bilo jasno že kmalu po izidu, saj so morali knjigo dotisniti, še preden je prva zaloga prispela v vse knjigarne po Sloveniji.

2. Aljoša Bagola: Srečo, prosim

Nekdanji marketinški guru, zdaj pa motivacijski predavatelj, se je po popisovanju izkušnje izgorelosti v knjigi Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke, ki je bila z naskokom najbolje prodajana knjiga leta 2020, tudi v letu 2022 pa se je obdržala na seznamu najbolje prodajanih, lotil raziskovanja "nadvse izmuzljive in težko dosegljive" sreče.

3. Tadej Golob: Koma

Kralj slovenske kriminalke prepričljivo brani svoj naziv. Tokrat se je na seznamu najbolje prodajanih znašel s petim delom popularne kriminalne sage o Tarasu Birsi, po kateri je nastala tudi priljubljena TV serija.

4. Drago Jančar: Ob nastanku sveta

Eden največjih slovenskih pisateljev in štirikratni dobitnik nagrade kresnik za najboljši roman, pa tudi kresnika za najboljši roman desetletja, je napisal pripoved o svetu, ki ga še ni in mu je »določeno« nastati šele pred našimi očmi.

5. Miha Šalehar: Pustolovec zmote

Nova knjiga poslušanega radijca Mihe Šaleharja, ki »v patetičnem priročniku za razumevanje priletnega alfa samca v 40 samoanalizah išče ključni odgovor, kako osmisliti prihodnost«, ob tem pa pred bralci brez cenzure razkrije svoje napake in zablode iz preteklosti.

6. Louise L. Hay: Življenje je tvoje

Louise L. Hay (1926-2017) nekateri označujejo za 'kraljico new-age literature', zato ni nenavadno, da so njene knjige, ki spadajo med začetnice gibanja za samopomoč, tudi po njeni smrti še vedno skoraj vsako leto na seznamu najbolje prodajanih knjig v slovenščini.

7. James Clear: Atomske navade

Še ena knjiga za osebno rast, po kateri ste letos radi posegali, se posveča načinu, kako se lahko vsak dan izboljšamo za en odstotek tako, da se znebimo slabih navad in pridobimo dobre.

Navaja najpogostejše napake, ki jih ljudje storimo pri spreminjanju navad in razloži, kako pridobiti motivacijo in voljo za spremembe.

8. Aljoša Bagola: Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke

9. Bernardo Stamateas: Toksični ljudje: osvobodite se ljudi in navad, ki vam grenijo življenje

Bernardo Stamateas, ugleden argentinski psiholog, je v uspešnici Toksični ljudje proučil in popisal toksične osebnosti ter ponudil preverjene strategije za njihovo odkrivanje in nevtralizacijo.

Knjiga je bila v njegovi domovini prodana v 200.000 izvodih in prevedena v več kot deset jezikov, očitno pa je navdušila tudi slovenske bralce.

10. Irena Štaudohar: Fižolozofija: Čudeži vrtnarjenja

Priljubljena novinarka in publicistka se je na seznamu najbolj prodajanih znašla že z zadnjo knjigo Kaj hoče ženska?, ki je takrat pristala na četrtem mestu, v Fižolozofiji pa je prepletla vrtne meditacije in zgodbe o povezanosti z naravo.

Starejše novice