Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 5.6.2023 07:00
V Evropi se povečuje zaskrbljenost glede morebitnega pomanjkanja tablet za umetno prekinitev nosečnosti zaradi prizadevanj za prepoved tablete za splav v Ameriki. Bi lahko situacija vplivala na dobavo teh zdravil tudi v Sloveniji?

V Evropi se dviga zaskrbljenost glede morebitnega pomanjkanja tablet za umetno prekinitev nosečnosti, saj bi lahko dogajanje v Združenih državah Amerike vplivalo na dobavo teh zdravil tudi pri nas.

V Ameriki namreč potekajo prizadevanja za prepoved uporabo tablete za splav, ki jo Američanke običajno uporabljajo za prekinitev nosečnosti. Gre za tableto mifepriston, ki je ena od dveh, ki se v Ameriki uporabljata za prekinitev nosečnosti.

Četudi je vrhovno sodišče Združenih držav Amerike konec aprila odločilo, da bo ohranilo dostop do tabletke za splav mifepriston, s čimer je začasno odpravilo omejitve, ki so jih uvedla nižja sodišča, pa se bitka na sodiščih za uvedbo prepovedi nadaljuje.

Tako je Francija že opozorila na nevarnost, da bi v državi lahko prišlo do pomanjkanja tablet za umetno prekinitev nosečnosti, ker ameriške zvezne države v času povečanih pravnih in političnih bojev glede reproduktivnih pravic žensk kopičijo zaloge teh tablet.

Bi lahko do pomanjkanja tablet za umetno prekinitev nosečnosti prišlo tudi v Sloveniji? Za odgovore smo se obrnili na Javno agencijo Republike Slovenija za zdravila in medicinske pripomočke.

Prepoved splava omejuje svobodo odločanja o lastnem telesu

Primer prepovedi tablete za splav sodi v širšo kampanjo ameriških konservativcev proti pravici do splava, potem ko je konservativna večina vrhovnega sodišča minulo leto razveljavila odločitev v primeru Roe proti Wade, s tem pa pravico do splava po vsem ozemlju države, ki so ga s to zgodovinsko razsodbo dobile Američanke leta 1973.

Podatki kažejo, da je v Ameriki letno opravljenih več kot milijon splavov. Prepoved splava pa za ženske pomeni omejitev njihove svobode odločanja o lastnem telesu in reproduktivnem zdravju. Poleg tega prepoved prinaša številne nevarnosti za njihovo fizično in psihično zdravje. 

Ženske se posledično zatekajo k nevarnim in nelegalnim postopkom, ki jih izvajajo neprofesionalne osebe, kar lahko povzročilo resne zdravstvene zaplete in celo smrtne žrtve. 

Prepoved splava prinaša tudi širše družbene posledice. Povzroča socialno in ekonomsko neenakost, saj je dostop do splava postal privilegij, ki ga lahko uživajo le ženske z dovolj finančnimi sredstvi, ki si lahko privoščijo potovanje v druge zvezne države, kjer je splav legalen.

V Sloveniji pravica do splava zavarovana z ustavo in zakonodajo

Tudi v Sloveniji obstajajo različne iniciative in skupine, ki se zavzemajo za prepoved ali omejitev pravice do splava.

Med najbolj aktivnimi nasprotniki splava so verske in konservativne organizacije ter posamezniki, ki izhajajo iz svojih etičnih, moralnih ali verskih prepričanj.

Ena izmed znanih iniciativ je Gibanje za življenje, ki se zavzema za zaščito pravice do življenja nerojenih otrok. Gibanje organizira vsako leto tako imenovani Pohod za življenje, ki je javni dogodek, namenjen ozaveščanju in izražanju podpore za nerojene otroke ter nasprotovanju splavu.

Vendar je ob tem potrebno poudariti, da je v Sloveniji pravica do splava zavarovana z ustavo in zakonodajo. Ženske imajo namreč pravico do splava do 10. tedna nosečnosti, če gre za ogrožanje zdravja matere ali ploda, pa je splav dovoljen tudi po tem času.

Uporaba tablet za splav pri nas le na recept

Tako v Ameriki kot tudi pri nas je v uporabi zdravilo mifepriston, ki se uporablja za medicinski splav. Tablete mifepriston se običajno uporabljajo v kombinaciji z drugim zdravilom, kot je mizoprolol.

Ta kombinacija zdravil je namreč zelo učinkovita pri prekinjanju nosečnosti v zgodnjem obdobju, običajno do devetega tedna nosečnosti. 

Mifepriston deluje tako, da blokira delovanje progesterona, kar vodi do odvajanja sluznice maternice in prekinitve nosečnosti. Poleg uporabe za medicinski splav se mifepriston včasih uporablja tudi v drugih ginekoloških postopkih, kot je indukcija poroda v primerih prekinitve nosečnosti zaradi medicinskih razlogov.

Pomembno je poudariti, da je uporaba tablet mifepriston predpisana in nadzorovana s strani zdravnika. Uporaba tega zdravila za prekinitev nosečnosti pa je odvisna od zakonodaje in politike posamezne države.

Tako je tudi pri nas. Na Javni agenciji Republike Slovenija za zdravila in medicinske pripomočke so za Mariborinfo razložili, da predpisovanje in izdaja zdravil, ki vsebujejo mifepriston in mizoprolol, pri nas poteka le na recept, zdravila pa se uporabljajo le v bolnišnicah. Gre za tablete Mifegyne in Topogyne.

Tveganje za pomanjkanje tablet v Sloveniji zelo majhno

Četudi je Francija svoje državljane že opozorila na nevarnost, da bi v državi lahko prišlo do pomanjkanja tablet za umetno prekinitev nosečnosti, pa na Javni agenciji Republike Slovenija za zdravila in medicinske pripomočke zagotavljajo, da je tovrstno tveganje v Sloveniji zelo majhno.

Pri tem so namreč razložili, da preskrba z urgentnimi kontraceptivi trenutno poteka nemoteno. Pomembno pa je tudi dejstvo, da so imetniki dovoljenj za promet s tabletami za umetno prekinitev nosečnosti v Sloveniji evropska podjetja, med katerimi so Exelgyn in Laboratoire HRA.

Starejše novice