Ljubljanainfo
Ned, 1.8.2021 13:15
Zadnje mesece je Slovenijo pretreslo več zgodb o utopitvah. A kdo zagotavlja varstvo pred utopitvami?

Predvsem na slovenski obali so se tragične smrti v morju kar zvrstile. V malo več kot tednu dni je prišlo do treh smrti na slovenski obali. 

Najprej so na izolski plaži iz morja potegnili 85-letno žensko, dan po tem še 77-letnega moškega in nato še moškega, ki se je kopal na bernardinski plaži. 

Več podobnih tragedij pa se je sicer zgodilo še v slovenskih rekah. V začetku julija so v manj kot tednu dni policisti iz hladne Mure potegnili kar dve osebi. Hitro ravnanje policistov je obema osebama rešilo življenje. 

Kdo zagotavlja varstvo pred utopitvami?

Varstvo pred utopitvami sicer zagotavlja država, ki določa splošne ukrepe in lokalne skupnosti, ki lahko predpišejo posebne ukrepe varstva pred utopitvami. 

»Zavedati pa se moramo, da je za svojo varnost najbolj odgovoren vsak sam. Čeprav rekreacija na, v in ob vodi ugodno vpliva na zdravje in dobro počutje, je treba vedeti, da je voda lahko tudi izredno nevarna in je nikakor ne smemo podcenjevati,« opozarjajo pristojni. 

Zavedati se moramo vseh dejavnikov tveganja in upoštevati osnovne napotke za varno kopanje. Pri tem dodajajo, da je kopanje varno le na vodnih površinah, ki so kopanju namenjene. 

Pristojni poudarjajo, da je kopanje na kopalnih območjih ob morju, rekah ali jezerih na lastno odgovornost. 

Nikakor ni priporočljivo kopanje v zapuščenih gramoznicah, ribnikih, vodnih zbiralnikih ali drugih nenadzorovanih vodnih površinah. Kopanje tam je sicer mogoče, a zna biti nevarno. Posebno nevarno je kopanje na divjih vodah, kjer so prisotne brzice. 

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami izvaja nadzor nad urejenimi kopališči, izposojevalci plovil, organizatorji raftingov, kajakaštva, soteskanja in drugih dejavnosti na vodi s pridobitnim namenom ter določene strukture potapljačev. Ta nadzor se izvaja nenapovedano. 

Pri izposojevalcih plovil preverjajo, da imajo na vstopni točki ustrezno usposobljeno osebo, ki zna podati napotke. Vlada dodaja, da so na tem področju organizatorji zelo osveščeni in spoštujejo predpise. 

»Inšpektorat pa ne izvaja nadzora na območjih kopalnih voda, ker z vidika potrebne opreme in reševalcev iz vode na teh območjih ni predpisov. Prav tako niso predmet nadzora območja ob vodi v naravi, kot so brežine rek, jezer, bajerjev, in drugih, kjer se ljudje lahko kopajo,« so zapisali na vladi. 

Preventiva pred kurativo

Opozarjajo, da za lahko za lastno varnost največ naredimo sami. Prvi pogoj za varno kopanje je znanje plavanja. V vodo pa nikakor ne hodimo, če se ne počutimo dobro, s polnim ali praznim želodcem ali pod vplivom alkohola. 

Na temperaturo vode se mora telo pripravljati počasi, postopno, zato v vodo pregreti ne skačemo. Nikoli pa ne skačemo v kalno ali plitvo vodo, saj so neznane situacije nevarne. 

Vodne blazine v globoki vodi ne nudijo varnosti, zato jih ne uporabljamo. V vodo se prav tako ne spravimo med nevihto, prav tako se moramo izogibati močnim tokovom ali vrtincem. 

Posebno ranljivi pa so otroci, ki jih nikakor ne puščamo same, niti v plitvi vodi. Če vidimo, da nekomu grozi nevarnost utopitve, mu pomagamo po svojih spodobnostih. Če menimo, da mu ne moremo pomagati, pa pokličemo 112. 

Starejše novice