Slika je simbolična.
STA
Sre, 17.5.2023 11:40
V zadnjih 24 urah ponekod polovica običajnih majskih padavin.

V zadnjih 24 urah je ponekod zapadla več kot polovica običajnih majskih padavin, kar predvsem na vzhodu in jugu države povzroča težave.

V spodnjem toku še poplavljata Ščavnica in Pesnica, narašča Mura, v spodnjem toku tudi Krka, ki se bo približala naseljem, je za Slovensko tiskovno agencijo danes povedal hidrolog Janez Polajnar. Pričakuje umirjanje hidroloških razmer.

Največ padavin je v zadnjih 24 urah zapadlo na severovzhodu Slovenije, in sicer okoli 50 litrov na kvadratni meter, podobna količina je zapadla tudi v Črnomlju.

To je približno polovica običajnih mesečnih padavin za maj, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal meteorolog Blaž Šter z Agencije Republike Slovenije za okolje.

»To pomeni, da je bil to res koncentriran padavinski dogodek, ki je povzročil, lahko bi rekli skoraj hudourniški odtok, tudi na tistih rekah, ki sicer ne veljajo za hudourniške,« pa je pojasnil hidrolog Polajnar.

Zlasti na vzhodnem delu Slovenije so intenzivne padavine v torek nastale šele popoldne, po 16. uri, ko je padlo več kot 30 ali 40 litrov dežja na kvadratni meter na že razmočeno zemljino, kar je tam povzročilo dodatne težave.

Mura še vedno narašča

Po večjem naraščanju rek minulo noč trenutno v severovzhodni Sloveniji še poplavljajo reke v spodnjih tokovih, zlasti Ščavnica in Pesnica, vendar se v zgodnjem toku njihov pretok že zmanjšuje in upadajo. Tudi Dravinja že upada.

Narašča še Mura, ki je ponoči narasla na tisoč kubičnih metrov na sekundo v Gornji Radgoni, ta visokovodni val pa se bo čez dan pomikal proti hrvaški meji.

Hidrološke razmere se bodo danes počasi umirjale, nekaj težav lahko pričakujemo zlasti na iztoku Ščavnice v že visoko Muro in tudi Ledave v Muro.

Tam lahko pride do določenega zastajanja vode, a hidrologi zaenkrat večjih težav na teh območjih ne pričakujejo.

Na jugu Slovenije v spodnjem toku še narašča Krka, ki bo čez dan dosegla tudi največji pretok, predvidoma okoli 330 kubičnih metrov na sekundo.

To pomeni, da se bo približala naseljem, a za zdaj kaže, da v naselja ne bo vstopila, je dejal Polajnar. Upada tudi Kolpa v srednjem in zgornjem toku.

»Vsaj še do petka pričakujemo pojavljanje ploh, tudi v soboto bo kakšna nevihta na območju vzhodne Slovenije in tudi drugod. Te padavine načelno naj ne bi več bistveno vplivale na odtočne razmere, reke bodo upadale. Lahko pa seveda podaljšajo nevarnost proženja zemeljskih plazov,« je opozoril Polajnar.

Voda, ki je sedaj v zemljini, se le počasi izteka in bo še kar nekaj časa trajalo, preden bo povsem iztekla.

Tako da dodatne padavine v prihodnjih dneh, ki bodo zelo lokalne, krajevne, lahko predstavljajo določeno nevarnost, a vendar Polajnar ne pričakuje, da bi se hidrološke razmere v prihodnjih dneh znova zelo zaostrile.

Starejše novice