Rebeka Sivka
Pon, 18.10.2021 06:53
Zasebni investitor ob Barjanski cesti načrtuje gradnjo nakupovalnega središča in več kot 700 stanovanj. Mestna občina Ljubljana bo v ta namen prodala tri zemljišča, ki se v celoti ali deloma nahajajo na območju visoke poplavne ogroženosti.

Ljubljana bo na Barjanski cesti dobila nov nakupovalni center, poleg njega pa bo zgrajenih več kot 700 novih stanovanj.

Mestna občina Ljubljana bo zasebnemu investitorju prodala tri zemljišča, gre za območje, ki je precej obremenjeno s hrupom, ogrožajo pa ga tudi poplave.

Mestni svetniki večinoma naklonjeni novemu nakupovalnemu centru 

Ljubljanski mestni svetniki so konec septembra podprli prodajo treh večjih parcel v skupni velikosti približno 9000 kvadratnih metrov ob Barjanski cesti. 

Nekaterim mestnim svetnikom pa se načrti za gradnjo novega nakupovalnega središča niso zdeli smiselni, sploh ob pomanjkanju neprofitnih stanovanj v mestu

Problematična zemljišča

Mestna občina Ljubljana omenjena zemljišča prodaja, ker jih za razvojne projekte ne potrebuje, za Ljubljanainfo zatrjujejo na občinskem javnem stanovanjskem skladu. 

Prodana zemljišča pa so nekoliko problematična

»Eno od zemljišč v lasti Mestne občine Ljubljana, ki se namerava prodati, je močno obremenjeno s hrupom, vsa tri zemljišča pa se tudi v celoti ali deloma nahajajo na območju visoke poplavne ogroženosti,« za Ljubljanainfo razlagajo na občinskem javnem stanovanjskem skladu. 

Porajajo se tudi vprašanja, ali je nov nakupovalni center sploh potreben. Polemike se tičejo tudi novih stanovanj ob nakupovalnem centru, ki ne bodo neprofitna, temveč jih bodo drago prodali. 

Občina za zemljišča pričakuje 4,1 milijona evrov

Na Mestni občini Ljubljana za zemljišča pričakujejo 4,1 milijona evrov oziroma 450 evrov za kvadratni meter. 

Ljubljanska občina bo zemljišča prodala, nova stanovanja pa bo gradila na območjih, ki naj bi bila za to po njihovem mnenju bolj primerna. 

V bližini lokacije, kjer bo stalo novo nakupovalno središče, ima ljubljanska občina namreč v lasti območja, ki so z vidika obsega lastništva zemljišč po mnenju občine bistveno bolj primerna za razvoj projektov gradnje lastnih neprofitnih najemnih stanovanj. Trenutno načrtujejo gradnjo novih od 400 do 500 stanovanj na bližnjih lokacijah, za Ljubljanainfo razlagajo na ljubljanski občini. 

Starejše novice