Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 26.1.2022 20:19
V mariborskem UKC-ju se v zadnjih dneh soočajo z velikim porastom covidnih bolnikov, na drugi strani pa s pomanjkanjem zaposlenih. Na deloviščih jim tako v tem trenutku primanjkuje okrog 1200 zaposlenih. Velika težava so tudi vdori okužb v bele cone.

V zadnjem tednu je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor prišlo do velikega porasta covidnih bolnikov. Trenutno zdravijo skoraj 130 covidnih bolnikov, od tega jih je 26 na intenzivni negi. Opažajo, da je struktura bolnikov drugačna, kot so bili vajeni v prejšnjem valu.

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin pravi, da je omikron naredil svoje.

»V intenzivni terapiji je med 26 pacienti 24 takšnih, ki se zdravijo tudi zaradi covidne pljučnice. V glavnem gre za paciente, ki so bili okuženi s tako imenovanim delta sevom,« pojasnjuje Vogrin.

Pogosti vdori okužb v belo cono

Pogosti pa so tudi vdori okužb v belo cono, praktično vsak dan, kljub temu da vse bolnike, ki so pri njih hospitalizirani, testirajo najprej s hitrim in nato še s PCR testom. Torej so vsi bolniki, ki so pri njih nameščeni ob sprejemu negativni.

Tako je potem še drugi, tretji dan, potem pa so četrti dan pozitivni. Kar kaže na to, da negativni test ob sprejemu ni garancija, da se covid ne bo razvil v naslednjih dneh.

Ob zdajšnjem širjenju okužb ne bodo mogli odpirati dodatnih covid oddelkov

Takšne bolnike potem premestijo v covid enote, vdorov v bele cone pa ne morejo preprečiti. Vendar pa se lahko zgodi, da covid oddelkov več ne bodo mogli širiti. 

»Pri zdajšnjem izpadu delovne sile, enostavno ne bo več mogoče odpirati dodatnih covid oddelkov, ker ne bo kadra,« je jasen Vogrin.

Prilagodili se bodo na ta način, da bo ena celotna etaža spremenjena v rdečo cono, kjer bodo kirurški pacienti nameščeni, zanje pa bodo skrbeli kirurgi. Tam bodo nameščeni samo takšni pacienti, ki ne bodo zboleli za covidno pljučnico.  

Foto: UKC Maribor

Manjka jim okrog 1200 zaposlenih

Zaradi različnih odsotnosti jim trenutno v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na deloviščih manjka okrog 1200 ljudi. Okrog 300 jih je razporejenih na covid oddelke, vsak dan pa je tudi vedno več zaposlenih v izolaciji.

»Konkretno je danes z delovnega mesta odsotno 887 zaposlenih,« razlaga Vogrin.

Veliko je takih, ki so odsotni zaradi izgorelosti na delovnem mestu, po besedah strokovnega direktorja so psihični pritiski so veliki. Kljub številnim odsotnostim zaposlenih bolnišnica za zdaj deluje s polno paro.

Stanje se bo še slabšalo

Vendar pa Vogrin pričakuje, da se bo stanje v prihodnjih dneh še poslabšalo, vedno več bo vdorov v bele cone, povečevalo pa se bo število rdečih con, opozarja pa tudi na velik izpad kadra. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice