Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sob, 12.3.2022 09:02
Veljati je začel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, katerega cilj je z osnovnimi digitalnimi kompetencami opremiti vsaj 80 odstotkov odraslih in s tem tudi povečati digitalno razvitost gospodarstva in celotne družbe.

S tem namenom zakon med drugim prinaša vrednostne bone za nakup računalniške opreme.

Kaj želijo pridobiti z  uvedbo zakona?

Med poglavitnimi rešitvami zakona je pridobivanje digitalnih veščin s pomočjo tečajev, ki se bodo izvajali in subvencionirali prek javnih razpisov, predvideni pa so tudi subvencije za pridobitev pedagoških znanj za učitelje, nakup digitalnega učnega gradiva in vzpostavitev klicnih centrov za pomoč prebivalcem.

Prav tako se bodo na podlagi zakona organizirale promocijske kampanje, pri čemer naj bi bila prva namenjena ozaveščanju o zaščiti pred spletnimi napadi in prevarami.

Podrobnosti digitalnih bonov za leto 2022

Digitalni boni bodo vpisani v informacijskem sistemu Finančne uprave RS kot dobroimetje v korist upravičenca. Bone, katerih vrednost bo lahko vlada določila v višini med 100 in 200 evrov, bodo prejele ciljne skupine prebivalcev, unovčiti pa jih bo mogoče za nakup nove, obnovljene in rabljene računalniške opreme pri ponudnikih s sedežem v Sloveniji.

Kdo lahko prejme digitalni bon?

Vredni bodo 150 evrov in jih bodo lahko osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študenti porabili za nakup računalniške opreme, starejši od 55 let pa za udeležbo na subvencioniranih tečajih s področja osnovnih digitalnih veščin.

V naslednjih letih je pričakovati, da se bo nabor upravičencev do digitalnih bonov širil - to možnost namreč pušča zakon odprto.

Kupovanje glasov volivcev?

Državni zbor je zakon sprejel konec februarja. Nekateri poslanci opozicije so v parlamentarnem postopku vladi očitali, da si z novimi boni tik pred parlamentarnimi volitvami kupuje glasove volivcev, a je minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič to zavrnil.

Kdaj lahko unovčite prve bone?

Prve bone bo mogoče unovčiti 15. junija, torej ne gre za predvolilne bonbončke, je dejal in zagotovil, da gre za zelo premišljen in dolgo načrtovan ukrep.

Starejše novice